Vučić: Srbiju niko neće moći da ponižava i ruši
Datum objave: 02. 07. 2018 - 17:07

Vučić: Srbiju niko neće moći da ponižava i ruši

U Beogradu je danas održan sastanak predsjednik Srbije Aleksandra Vučića i evropskog komesara za pregovore o proširenju i politiku susjedstva Johanesa Hahna.

Kako je ranije najavljeno, očekuje se da poslije razgovora Vučić i Han prisustvuju potpisivanju Sporazuma za sprovodjеnjе Akcionog IPA programa za Srbiju za 2017. godinu u vrijеdnosti od 41.177.139 еvra.

Instrument za pretpristupnu pomoć (IPA), predstavlja mehanizam EU za pomoć zemljama Zapadnog Balkana i Turskoj.

IPA obuhvata različite oblike pomoći zemljama koje sprovode političke i ekonomske reforme na putu ka članstvu u EU kao što su investicije, ugovori za nabavku ili subvencije, stručnjake država članica za razvoj administrativne saradnje, pomoć za realizaciju i upravljanje programima, a u izuzetnim slučajevima, budžetsku podršku.

"Jasno je da se ne nalazimo u lakoj situaciji i da ne žele svi kompromis, ali je na nama da pokušamo naći rješenje. Bolje deset godina razgovora, nego godina ratovanja. Kao što sam rekao: Srbiju niko neće moći da ponižava, niti će iko moći da je sruši bez obzira koliko se nekom činilo da je to moguće", kazao je Vučić.

"Imali smo dug razgovor, prijateljski, mnogo toga sam naučio od Johanessa. Mi kao mala zemlja moramo pronaći svoje mjesto pod suncem. Uvjeren sam da ćemo uz podršku EU i prijatelja kakav je gospodin Hahn, pronaći najbolji put za Srbiju. Vjerujemo da sve ono što se govorilo na svim Summitima o ubraznom napretku Zapadnog Balkana ka EU da će se obistiniti", dodao je.

/ Sažetak