Potpisan dogovor o novom imenu Makedonije
Datum objave: 17. 06. 2018 - 13:53

Potpisan dogovor o novom imenu Makedonije

Dogovor Makedonije i Grčke kojim se rješava dvoipodecenijski spor oko imena Makedonija u grčkom selu Psarades u pograničnom regionu Prespa potpisali su šefovi diplomatija u prisustvu premijera dvije zemlje i predstavnika Evropske unije i Ujedinjenih nacija, koje su posredovale u pregovorima.

Prethodno su se okupljenima, među kojima su visoki predstavnici Evropske unije i Ujedinjenih nacija i brojni novinari, obratili premijeri Grčke Aleksis Cipras i Makedonije Zoran Zaev koji su se međusobno nazvali prijateljima, ocjenjujući potpisivanje dogovora istorijskim danom.

 "Potpisivanjem dogovora o rješavanju spora koji je trajao skoro tri decenije i o strateškom partnerstvu, zaista smo pomjerili planine. Danas stavljamo kraj na višegodišnje razlike koje su podigle zid koji je sprečavao prijateljstvo dva naroda. Dogovor donosi korist građanima obje zemlje i stvara novu realnost u regionu", rekao je makedonski premijer.

Kako je istakao, dogovorom se stvara šansa i istorijska mogućnost za pojačanu saradnju dvije susjedne zemlje, za snažnije ekonomske veze i viši rast i razvoj.

"Danas možemo slobodno da kažemo da smo ponosni na ovaj naš dogovor, jer smo izabrali rešenje koje nas ujedinjuje", rekao je Zaev.

Potpisivanju dogovora prisustvovali su visoka predstavnica EU za spoljnu politiku Federika Mogherini, komesar za proširenje Johanes Hahn, podsekretarka UN za politička pitanja Rozmari di Carlo i medijator UN u maratonskom sporu dvije zemlje Metju Nimic.

Dokument je potpisan u selu Psarades na grčkoj strani Prespanskog jezera u posebno podignutom "šatoru", a delegacija Vlade Makedonije je na svečanu ceremoniju pristigla gliserima sa makedonske strane.

Delegaciju koju predvodi premijer Makedonije Zoran Zaev na pristaništu su dočekali premijer Grčke Aleksis Cipras i šef diplomatije Kocijas sa drugim ministrima grčke vlade. Nakon srdačnog dočeka uz zagrljaje i snažan aplauz, premijeri su sa ministrima otišli na potpisivanje dogovora.

Pored Zaeva i Dimitrova u Psaresedes su došli i vicepremijerka i ministarka odbrane Radmila Šekerinska, vicepremijer za evropska pitanja Bujar Osmani i ministar unutrašnjih poslova Oliver Spasovski.

Nakon obraćanja premijera Ciprasa i Zaeva, sastanak delegacija vlada Makedonije i Grčke biće nastavljen na makedonskoj strani pograničnog područja Prespe bilateralnim razgovorima i zajedničkim ručkom u selu Oteševo. Događaje na obali Prespanskog jezera prate snažne mjere obezbjeđenja.

Dogovorom Ciprasa i Zaeva, koji je postignut 12. juna, predviđeno je da Makedonija promeni ime u "Republika Sjeverna Makedonija" uz promjenu Ustava i referendum, a da Grčka prestane da sprječava prijem Makedonije u NATO i otpočinjanje pregovora o pristupanju EU.

Sporazum dva premijera pozdravile su EU, NATO, SAD i druge zemlje, među kojima je i Rusija.

Dogovor o rješenju spora oko oko imena Makedonije podstakao je duboko nacionalističke stavove i u Grčkoj i u Makedoniji, a kritičari premijera Ciprasa i Zaeva optužuju za "izdaju".

/ Sažetak