Atletika - U Birminghamu danas počinje dvoransko SP, Pezer nastupa u subotu
Datum objave: 01. 03. 2018 - 10:20

Atletika - U Birminghamu danas počinje dvoransko SP, Pezer nastupa u subotu

 U engleskom Birminghamu danas počinje Svjetsko dvoransko prvenstvu u atiletici, na kojem će Bosnu i Hercegovinu predstavljati samo bacač kugle Mesud Pezer.

Dvadesetčetvorogodišnji član Atletskog kluba Zenica, koji je sjajno otvorio sezonu pobjedama na mitinzima u Torunu, Stockholmu i Beogradu, te Balkanskom prvenstvu u Istanbulu, u Birmingham je doputovao s novim ličnim državnim dvoranskim rekordom 20,77 m. 

Po tablicama Međunarodne atletske federacije - IAAF, Pezer u ovoj sezoni trenutno ima 14. najbolji rezultat u svijetu, odnosno osmi u Evropi. Najbolji je Čeh Tomaš Stanek s hicem 22,17 m.    

Uz Pezera će u Engleskoj biti i njegov trener Islanđanin Vesteinn Hafsteinnsson, koji četvrtu sezonu u Švedskoj trenira najboljeg bh. bacača. 

IAAF je za SP u bacanju kugle postavio zahtjevnu normu 20,80 m, ali će na takmičenju pravo nastupa imati 16 bacača s najboljim rezultatima ove sezone, uključujući i one koje nisu ispunili normu.

U toj disciplini neće se održati kvalifikacije, a svi učesnici će nastupiti direktno u finalu, koje je na programu u subotu, 3. marta u 11.15 sati.

Najbolji bh. atletičar Amel Tuka, iako je ispunio normu, u dogovoru sa svojim trenerom Giannijem Ghidiniijem odlučio je da propusti nastup u Birminghamu.

Takmičenja na SP počinju večeras od 19.00 sati, a prve medalje bit će podijeljene u muškom i ženskom skoku u vis te utrci atletičarki na 3.000 m.

/ Sažetak