SDA: Napad na Dejtonski sporazum napad na mir u regionu
Datum objave: 10. 01. 2018 - 13:16

SDA: Napad na Dejtonski sporazum napad na mir u regionu

 Stranka demokratske akcije (SDA) BiH smatra da je jučerašnje obilježavanje 9. januara kao "Dan RS-a“ predstavlja grubo kršenje Ustava BiH te da je to direktan atak na suverenitet BiH i vladavinu prava.

- Odgovorna lica u institucijama države i entiteta koja su u tome učestvovala ušla su u sferu izvršenja krivičnog djela. Tražimo od Tužilaštva BiH da ovaj slučaj analizira i da spram ovoga odlučno poduzme odgovarajuće mjere - saopćeno je iz SDA. 

Također iz te stranke ističu da izjave zvaničnika o statusu entiteta RS kao države predstavljaju direktan atak na  Dejtonski mirovni sporazum. 

- RS nikada nije bila država i nikada to neće biti. Ona može biti samo multietnički entitet u sastavu države BiH u kojem se moraju osigurati konstitutivnost i ravnopravnost naroda, ljudska prava i jednakost za građane koji u njoj žive - poručuju iz SDA.  

Traže odgovor od zvaničnih institucija Republike Srbije, kao jedne od potpisnica Dejtonskog mirovnog sporazuma, u čije ime je na tom skupu govorio bivši predsjednik Srbije.

- Zvaničnici Srbije i entiteta RS moraju biti svjesni da podrivanjem Dejtonskog mirovnog sporazuma  dovode u pitanje postojanje entiteta RS, jer ako prestane važiti Dejtonski sporazum prvo što će prestati postojati su entiteti koji su nastali u Dejtonu. Napad na mirovni sporazum je napad na mir u regionu - upozoravaju iz SDA. 

/ Sažetak