Vučić, Brnabić i Dačić ne dolaze na obilježavanje 9. januara
Datum objave: 08. 01. 2018 - 16:38

Vučić, Brnabić i Dačić ne dolaze na obilježavanje 9. januara

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić neće prisustvovati obilježavanju Dana Republike Srpske koji je Ustavni sud BiH proglasio neustavnim.  Na svečanost neće ići ni premijerka Srbije Ana Brnabić, kao ni ministar vanjskih poslova Ivica Dačić.

To je druga godina kako Vučič ne prisustvuje obilježavanju Dana RS, koji je Ustavni sud BiH proglasio neustavnim. Vučić je na obilježavanju Dana RS bio 9. januara 2016, tada kao predsjednik Vlade.

U Banjaluci sutra neće biti ni predsjednica Vlade Srbije Ana Brnabić. Odlučeno je da u ime Vlade u Banjaluku ide potpredsjednik i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović.

Obilježavanju Dana RS, kao i prošle godine, prisustvovaće Tomislav Nikolić, ali sada kao predsjednik Nacionalnog savjeta za koordinaciju saradnje sa Rusijom i Kinom.

U kabinetu ministra odbrane Aleksandra Vulina potvrđeno je da će sutra u Banja Luci prisustvovati obilježavanju dana RS.

Ustavni sud BiH je 26. novembra 2015. godine utvrdio da je neustavan 9. januar kao dan RS, a Komisija za provođenje referenduma je 25. septembra 2016. godine provela referendum o 9. januaru, iako je Ustavni sud BiH zabranio njegovo održavanje i zatim poništio rezultate izjašnjavanja građana.

/ Sažetak