Nezavisna Katalonija i Messi može da ide iz Barce
Datum objave: 05. 01. 2018 - 18:00

Nezavisna Katalonija i Messi može da ide iz Barce

Političko pitanje nezavisnosti Katalonije od Španije utiče na sve sfere života, a zanimljivo je i šta bi se dogodilo sa fudbalskim gigantom Barcelonom, kao i sa njenim igračima. Španski mediji su tako otkrili klauzulu iz ugovora Lionela Messija, koja se bavi baš ovim pitanjem.

Ukoliko bi se Katalonija otcijepila od Španije mogla bi da se aktivira klauzula u Messijevom ugovoru, po kojoj bi on mogao da napusti Barcelonu bez obeštećenja. Barca tako ne bi igrala La Ligu, a dodatni uslov je da ekipa sa stadiona Camp Nou ne igra ni neku drugu od Top 5 najvećih liga u Evropi. 

Najbolji strijelac u historiji Barcelone je u novembru potpisao novi ugovor, koji ga za Katalonce veže do 2021. godine. Otkupna klauzula iznosi nevjerovatnih 700 miliona eura, koliko bi svaki potencijalni kupac morao da izdvoji ako želi da ga dovede ranije. 

Ali, ako dođe do nezavisnosti Katalonije, a Barcelona ne uspije da se priključi nekoj od najjačih liga (Premier liga, Serie A, Bundesliga), što je u nekoj projekciji moguće, Messi bi bio slobodan u izboru novog kluba, koji ne bi morao da plati Kataloncima.

Barca nije željela da se oglašava po ovom pitanju, a portparol kluba je naglasio da se ugovori igrača ne komentarišu. 

Politička kriza u Kataloniji je trenutno bez rješenja, pošto su separatisti nedavno na regionalnim izborima osvojili većinu u parlamentu regije. Prije toga je održan i referendum o nezavisnosti, na kojem su pobijedile pristalice otcjepljenja, ali koji je centralna vlast u Madridu proglasila nelegalnim.  

Predsjednik La Lige Javier Tebas je ranije izjavio da bi Barcelona, kao i ostali katalonski klubovi, bila izbačena iz lige, ako bi došlo do potpune nezavisnosti tog španskog regiona. 

/ Sažetak