Sofrenić: Osimu nedostaje rad u reprezentaciji i to je odlučilo
Datum objave: 04. 01. 2018 - 16:55

Sofrenić: Osimu nedostaje rad u reprezentaciji i to je odlučilo

 Hrvatski nogometni strateg Robert Prosinečki izabran je za novog selektora seniorske reprezentacije Bosne i Hercegovine, na današnjoj sjednici Izvršnog odbora Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine (NS BiH) održanoj na Ilidži.

Prosinečki je izabran u užem krugu kandidata, u kojem se pored njega nalazio bh. strateg koji je najveće uspjehe u karijeri ostvario sa sarajevskim Željezničarom - Amar Osim.

Potpredsjednik Izvršnog odbora Nogometnog saveza BiH Milorad Sofrenić je nakon sjednice rekao da je Prosinečki izabran jednoglasnom odlukom, nakon tri mjeseca pregovora s dvadesetak kandidata za selektorsku poziciju.

- Stručna komisija je obavila razgovore s nizom kandidata, a nakon tri mjeseca donijeli smo jednoglasnu odluku na današnjoj sjednici. Izabran je Robert Prosinečki, nakon što je Stručna komisija prezentovala sve prednosti i mane predloženih kandidata - rekao je Sofrenić.

Naglašava da su Osim i Prosinečki pokazali korektnost i stručnost tokom pregovora, te da su u konačnom odabiru presudile nijanse.

- Oba kandidata su pokazala korektnost i stručnost, bilo je zadovoljstvo pregovarati i znali smo da ne možemo pogriješiti u konačnom izboru. Odlučivale su nijanse. Osim je imao prednosti jer je vodio ekipu u domaćem prvenstvu i poznaje domaće igrače, ali i Prosinečki je u svoju korist imao rad u nekoliko reprezentacija i internacionalno iskustvo, a radio je kao trener u četiri države. Bio je pomoćnik selektora Hrvatske, predvodio je Azerbejdžan, a radio je kao trener Crvene zvezde. Osimu nedostaje rad u reprezentaciji i to je možda nijansa koja je odlučila - objasnio je Sofrenić.

Dodaje da Savez u izboru novog selektora nije bio opterećen nikakvim međuentitetskim ili nacionalnim pitanjima kao što su neki mediji navodili, već samo sportskim i stručnim aspektima izbora, te da nije došlo do narušavanja odnosa unutar Saveza.

Predstavnici Saveza će odmah sjesti sa novim selektorom i potpisati ugovor, a radit će pod istim uslovima kao što je radio Baždarević. Prosinečki se odmah mora angažovati u reprezentativnim akcijama, jer će naš tim krajem ovog mjeseca igrati utakmice u Sjevernoj Americi.

U stručnom štabu Roberta Prosinečkog radit će Gordan Ciprić, Dragan Spasić, Elvir Rahimić i Kenan Hasagić, a pred ovaj stručni štab bit će postavljen cilj plasmana na evropsko prvenstvo 2020. godine.

Robert Prosinečki imao je impresivnu igračku karijeru i jedan je od najboljih nogometaša s prostora bivše Jugoslavije. Nastupao je za dva najveća španska kluba Real Madrid i Barcelone, a s Crvenom zvezdom je 1991. godine osvojio naslov klupskog prvaka Evrope. 

S juniorskom reprezentacijom bivše Jugoslavije osvojio je Svjetsko prvenstvo u Čileu 1987. godine gdje je dobio "Zlatnu loptu", na Evropskom do 21 prvenstvu 1990. godine u Rusiji osvojio je srebro, a sa reprezentacijom  Hrvatskom je na Svjetskome prvenstvu u Francuskoj 1998. godine bronzu.

Trenersku karijeru započeo je 2006. kada je postao pomoćni trener u reprezentaciji Hrvatske, a 2010. je preuzeo  Crvenu zvezdu s kojom je dvije godine kasnije osvojio Kup Srbije.

Vodio je još i turski Kayserispor, a posljednji posao prije preuzima bh. selekcije bio mu je u Azerbejdžan gdje je vodio najbolju selekciju te zemlje.

/ Sažetak