Musemić: Uslovi u kojima se igraju mečevi su neshvatljivi
Datum objave: 19. 12. 2017 - 10:30

Musemić: Uslovi u kojima se igraju mečevi su neshvatljivi

 Fudbaleri Sarajeva polusezonu su završili na trećem mjestu iza Željezničara i Zrinjskog, nakon lošeg početka ovosezonske kampanje.

'Bordo' tim ima 35 bodova, šest manje od 'ljutog' gradskog rivala i pet od mostarskog Zrinjskog.

Trener Sarajeva Husref Musemić, koji preuzeo kormilo tima nakon šest kola, istaknuo je u razgovoru za Fenu da je zadovoljan otkako je ponovo u klubu, koji se nalazio u nezavidnoj situaciji.

- Sarajevo je imalo takav start kakav je imalo, bili smo u zaostatku, možemo reći da je moglo i bolje. Sada smo vjerovatno u igri za svaku poziciju, ima još mnogo utakmica da se igra, taj play-off za prvaka tako da sve četiri ekipe u vrhu su takmaci za prvaka - govori Musemić.                 

Dodaje da nastoji gajiti napadački orijentisan fudbal, da postigne više golova.

- Međutim, tada se otvarate protivniku da primite isto tako pogodaka. Mislim da publika želi da vidi to, ali jednostavno to je moja filozofija - naveo je.

Osvrnuo se i na kraj polusezone Premijer lige BiH, uslove na terenima, naglasivši da posljednja tri-četiri kola nisu imali "veze sa fudbalom i to ne vodi ničemu".

- Kome se to gleda. Ni zbog igrača, same igre i onih koji dolaze da gledaju utakmice, tako da se nadam da će se neke stvari poduzeti da se nikada više ne igra u takvim uslovima. Iskreno se nadam da će se tereni malo poboljšati, kao i infrastruktura i nadam se da će oni koji mogu pomoći uticati da nikada više ne igramo u takvim uslovima. Ljudi su gledali utakmicu reprezentacije BiH protiv Belgije i ne mogu da vjeruju da se u 21. vijeku na takvom terenu igra, iako je taj travnjak u odnosu na one koje smo mi zadnja dva kola igrali Wembley - poručio je šef struke Sarajeva.

Pojašnjava da za njegove momke i njega to nije opravdanje jer i oponentu je isto, ali kaže da u takvim uslovima najmanje ima fudbala te da je sve ovisilo o voljnom momentu i faktoru sreće, 'da li će lopta negdje stati ili neće'.

- U normalnom svijetu ovo je neshvatljivo. Ja mislim da oni koji su gledali na televiziji ako su gledali da su se za glavu hvatali - jasan je Musemić.

Ističe da će odlazaka pojedinih igrača iz kluba biti i to je neminovnost, neki žele da idu, s nekima nisu zadovoljni.

- Pojedince ćemo poslati na posudbu da imaju veći broj utakmica i eventualno neke da vratimo. Što se tiče novih igrača pokušat ćemo i na tom planu nešto uraditi iako je zimski prelazni rok siromašan kada je u pitanju igrački kadar. Sada je teško naći kvalitetne igrače a ne želimo nekoga dovoditi samo da ga imamo na broju, nego da nam poboljša kvalitet igre - objašnjava Musemić.

Kada je u pitanju omladinski igrački kadar, rekao je da će se dva igrača iz tog pogona priključiti prvom timu i ići na pripreme koje počinju 8. januara, prvo u glavnom gradu BiH, Čitluku, pa u Antaliju.

- Naše ambicije su velike, s obzirom na to da je situacija bila takva kava je, mislim da bi realno bilo da izborimo Evropu i da je to veliki uspjeh. Normalno da je sve moguće i mislim da će proljeće biti interesantno. Zašto ne da budemo i prvi ali isto tako i četvrti - zaključio je Musemić.

Prokomentarisao je i priču u vezi s izborom novog selektora BiH, naglasivši da ko god dođe da mu neće biti lagano.

- Nismo otišli na svjetsko prvenstvo, tu je i neka smjena generacija, tako da ko god dođe čeka ga jako puno posla. Niko vam ne može garantovat, da dovedete najboljeg trenera na svijetu, da će otići na svjetsko ili evropsko prvenstvo. Ta smjena generacija je bolna i za puno veće zemlje od naše u fudbalskom smislu ali i po broju stanovnika. U sportu je teško bilo šta predvidjeti - kazao je Musemić.

/ Sažetak