Wigemark: Nije trenutak za svađe, već konkretne rezultate na evropskom putu BiH
Datum objave: 05. 12. 2017 - 13:49

Wigemark: Nije trenutak za svađe, već konkretne rezultate na evropskom putu BiH

Šef Delegacije Evropske unije (EU) u Bosni i Hercegovini i specijalni predstavnik EU u BiH Lars-Gunnar Wigemark izjavio je danas u Banjoj Luci da nije trenutak za svađe i rasprave te ukazivanje na krivce i na to koji političar blokira evropske procese u BiH, već je neophodno ostvariti napredak.

Neophodno je, kaže, postići minimalni konsenzus u donošnju odluka koje će osigurati rezultate u tom pogledu i u tome je ključ, a ne u svađama.

Ambasador Wigemark je ukazao da BiH mora imati u vidu da Srbija i Crna Gora napreduju na svom evropskom putu, Hrvatska je već članica i pitanje je šta će se desiti kada BiH bude okružena zemljama članicama EU.

Istakao je da je i komesar za evropsku susjedsku politiku i pregovore o proširenju Johannes Hahn jučer tokom posjete Sarajevu rekao da EU nije zagovornik postavljanja vještačkih rokova, kada bi BiH mogla postati članica EU.

-Ovo je proces koji ovisi isključivo o rezultatima i desit će onda kada BiH te rezultate i postigne – rekao je ambasador Wigemark.

Status kandidata i članstvo u EU nije poklon, niti nešto što će se desiti samo od sebe, već to podrazumijeva, ponovio je, temeljitu tranziciju i cjelokupnu transpormaciju u kojoj treba da učestvuju i mladi ljudi u BiH.

-Morat ćete imati odgovarajuće programe i usmjerenja koji se tiču EU, jer ćete jednog dana imati i potrebu za hiljadama državnih službenika, koji će raditi na pitanjima evropskih integracija - rekao je šef Delegacije Evropske unije (EU) u Bosni i Hercegovini i specijalni predstavnik EU u BiH.

Wigemark je danas u Banjoj Luci razgovorao sa studentima dodiplomskih studija Ekonomskog fakulteta i Akademije umjetnosti u Banjoj Luci, u okviru projekta Ureda specijalnog predstavnika EU, pod nazivom "EU for You – E4U".

Projekt uključuje studente 14 javnih univerziteta/fakulteta iz BiH, koji će raditi na izradi javnih kampanja koje ilustriraju percepciju mladih o socio-ekonomskim reformama.

Wigemark je dodao da će sa studentima razgovarati i o njihovom viđenju situacije u BiH, te očekivanjima i stavovima u vezi s EU.

-Želimo da čujemo studente, jer je to njihova budućnost i nadam se da će ona za nekih 10 do 15 godina biti budućnost u okviru članstva u EU – rekao je Wigemark.

On će danas u Banjoj Luci otvoriti i novu zgradu Osnovnog suda i obnovljenu zgradu Okružnog suda čiju izgradnju i obnovu je finansirala EU.

/ Sažetak