Plenković: Praljkov čin govori o dubokoj moralnoj nepravdi prema Hrvatima u BiH
Datum objave: 29. 11. 2017 - 17:22

Plenković: Praljkov čin govori o dubokoj moralnoj nepravdi prema Hrvatima u BiH

U povodu presude Haaškog suda šestorici Hrvata iz BiH  i smrti Slobodan Praljka hrvatski premijer Andrej Plenković na izvanrednoj konferenciji za novinare u Banskim dvorima u Vladino i osobno ime izrazio je najdublju sućut obitelji generala Praljka kao i obitelji žrtava svih zločina počinjenih u ratu u BiH, rekavši da Praljkov čin govori o dubokoj moralnoj nepravdi prema Hrvatima u BiH.

Njegov čin za vrijeme izricanje presude Žalbenog vijeća kada si je oduzeo život najviše govori o dubokoj moralnoj nepravdi prema šestorici Hrvata, iz BiH i hrvatskom narodu. Vlada RH još jednom izražava nezadovoljstvo zbog presude Jadranku Prliću, Bruni Stojiću, generalu Slobodanu Praljku, Milivoju Petkoviću, Valentinu Ćoriću i Berislavu Pušiću, istaknuo je Plenković.

Presudom se na pogrešan način aludira na ulogu hrvatskog državnog vrha u ratnim zbivanjima u ratu BiH 90 tih godina, ustvrdio je hrvatski premijer.

 "Mislim na neuvažavanje činjenica koje se odnose na kvalifikacije o udruženom zločinačkom poduhvatu (UZP)", pojasnio je.

 "Smatramo da državni vrh u tim zbivanjima prema stavu vlade nije ni na koji način mogao biti povezan s onim činjenicama i interpretacijama kako su nastojale biti interpretirane u presudi. Apsurdno je da ni u jednoj pravomoćnoj presudi MKS za bivšu Jugoslaviju za BiH nije utvrđena odgovornost tadašnjeg vodstva Srbije za sudjelovanje u UZP u stvaranju Velike Srbije i niza počinjenih najtežih zločina o čemu smo svjedočili nakon izricanja presude Ratku Mladiću, rekao je premijer Plenković, prenosi Hina.

/ Sažetak