Datum objave: 18. 11. 2017 - 23:22

"Muškarci ne plaču" najbolji dugometražni film na Zagreb Film Festivalu

Bosanskohercegovački film Muškarci ne plaču redatelja Alena Drljevića proglašen je najboljim dugometražnim filmom 15. Zagreb Film Festivala, koji je zatvoren večeras.

Uz obrazloženju žirija kako se radi o moćnom, hrabrom i relevantnom filmu, fenomenalnih glumačkih i režijskih vještina, film Muškarci ne plaču dobio je nagradu Zlatna kolica za najbolji dugometražni film, dok je posebno priznanje u ovoj kategoriji dodijeljeno francuskom filmu Parižanka Léonor Serraille.

Zlatna kolica za najbolji kratkometražni film osvojio je mađarski film Brucoši Györgya Mór Kárpátija, dok je posebnim priznanjem nagrađen britanski film Hvala Bogu da smo Britanci Seana Dunna, saopćeno je iz Pres-službe ZFF-a.

Najboljim naslovom u programu Kockice proglašen je film Čistačica Matije Vukšića, a posebno priznanje primio je film Jakova Nole Kontraofenziva. U natjecateljskom programu Ponovno s nama Zlatni bicikl za najbolji film kao i ove godine uvedenu Nagradu riječke publike osvojio je film Bez ljubavi Andreja Zvjaginceva, a posebno priznanje u ovoj kategoriji osvojio je slovenski film Sasvim obična obitelj Jana Cvitkoviča.

Nakon dodjele nagrada pobjedničkim filmovima uslijedila je projekcija filma Žaba poslije koje je zagrebačku publiku s pozornice pozdravila mnogobrojna filmska ekipa predvođena redateljem Elmirom Jukićem i glumcem Emirom Hadžihafizbegovićem. Ovom projekcijom ZFF se na neki način vratio svojim počecima jer je riječ o prvom filmu snimljenom nakon sudjelovanja na radionici ZFF-a Moj prvi scenarij u sklopu programa Industrija. Žaba je ekranizacija kultne kazališne drame hrvatskog pisca i dramaturga Dubravka Mihanovića i Jukićevo debitantsko ostvarenje koje je ovo ljeto na Sarajevo Film Festivalu osvojilo Nagradu publike s iznimno visokom ocjenom.

Premda je festival svečanom subotnjom ceremonijom i službeno zatvoren, posjetitelji će filmove moći gledati i u nedjelju.

/ Sažetak