Ristovski: Za umjetnika je svako vrijeme podjednako dobro i teško
Datum objave: 12. 11. 2017 - 10:30

Ristovski: Za umjetnika je svako vrijeme podjednako dobro i teško

 Srbijanski glumac Lazar Ristovski uspješno radi na više kolosijeka. U dugogodišnjoj karijeri ostvario je mnoge značajne uloge u filmovima, TV serijama, dramama, igrao je u pozorišnim predstavama, producent je, reditelj i pisac. Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja, a u rodnom selu u Vojvodini ustanovio je festival debitantskog filma.

On smatra da je posao umjetnika naporan, zahtijeva mnogo truda i rada, a svako vrijeme za umjetnika je podjednako dobro i podjednako teško.

- Za nekoga ko posao radi ozbiljno, nije lako doći do dobrog rezultata. Od spremnosti umjetnika da se žrtvuje ovisi i njegov uspjeh. Ako je spreman na veću žrtvu, uspjeh će biti bolji. Za umjetnika je svako vrijeme dobro i svako vrijeme podjednako teško - naglasio je u razgovoru za Fenu. 

Ristovski je mišljenja da oni koji se bave umjetnošću ne treba da se opterećuju dnevnom politikom. Konstatira da je, nasreću, umjetnost starija i važnija od politike a to što političari posljednjih decenija možda zauzimaju mnogo više medijskog prostora od umjetnika, smatra hendikepom ovog vremena i nada se da neće još dugo trajati. 

- Nadam se da će ponovo doći vrijeme, ako ne renesanse umjetnosti, ono bar vrijeme u kojem će umjetnici medijski prostor podjednako dijeliti s političarima - istaknuo je.  

Mišljenja je i da se posljednjih godina u televizijske serije ulaže mnogo više novaca nego u filmove, da su one skuplje, bolje i kvalitetnije, ali da film ipak ne gubi tu trku.

- Možda gubi u malim sredinama, kakve su naše. U velikim sredinama film ne gubi tu trku, to su u velikim sredinama industrije. U Americi je film industrija i oni dobro računaju da li se isplati ulagati ili ne. Čim se isplati ulagati u film, on opstaje ali je istina da televizijske produkcije postaju sve zanimljivije, i u svijetu i kod nas - naglasio je.

Lazar Ristovski bio je počasni gost 11. Međunarodnog filmskog festivala "Prvi kadar" koji je ranije ovog mjeseca održan u Istočnom Sarajevu. Tada je promovirana monografija i prikazan dokumentarni film o njemu, a uručeno mu je i značajno festivalsko priznanje. To vrijeme iskoristio je, između ostalog, i da prošeta Baščaršijom u Sarajevu.

On vjeruje da su filmski festivali važni, a između ostalog, i prilika su "da filmove pogledaju i oni koji ne idu u kino". Vođen tom idejom ustanovio je Ristovski festival debitantskog filma u Ravnom Selu u Vojvodini, gdje je rođen, ne bi li skrenuo pažnju javnosti na potrebu da se popravi tamošnji dom kulture koji je izgorio.

- U političkoj eliti Vojvodine naišao sam na, začuđujuće za mene, dobar odziv. Mislim da smo na dobrom putu da naredne godine imamo dom kulture pod krovom - naglasio je.

Lazar Ristovski je producent i glavni glumac u filmu "Dnevnik mašinovođe" koji je izazvao značajno interesovanje kako u Srbiji tako i u svijetu zbog teme i načina na koji je obrađena te kako je, kaže on, Miloš Radović kao reditelj odabrao lukavo taj žanr u kojem priča (koja bi se mogla po svemu nazvati kao tragična) nije na filmu tragična nego je tragično-humorna.

- Bilo je to malo raskrinkavanje te profesije. Svi znaju da postoji čovjek koji upravlja vozom i da se on zove mašinovođa, ali malo ko je znao mnogo više od toga. Mi smo tim filmom iz nekoliko nivoa dešifrovali to zanimanje - naglasio je. Ističe da je to najbolji srbijanski film posljednjih desetak godina, s možda najviše nagrada i uspjeha u svijetu.

Od ostvarenja novijeg datuma, Lazar Ristovski imao je zapaženu ulogu i u televizijskoj seriji Radoša Bajića "Selo gori, baba se češlja", gdje igra ulogu čovjeka koji dolazi iz inozemstva u seosku sredinu.

- Morao sam čak i drugim glumačkim jezikom da odigram tu ulogu što je bilo teško. Ta uistinu fantastična glumačka ekipa bila je uigrana, radili su već nekoliko godina zajedno. Ja sam došao kao neki uljez, ali mislim da se publici dopalo - kaže on.

Lazar Ristovski je jedan od najznačajnijih filmskih glumaca na prostorima bivše Jugoslavije, a u skoro pola vijeka dugoj karijeri odigrao je više od 4.000 pozorišnih predstava i glumio u više od 70 filmova. Radi i kao producent, reditelj, a piše i knjige. Vlasnik je i producentske kuće Zilion Film.

/ Sažetak