Počinje štrajk doktora medicine i stomatologije na nivou FBiH
Datum objave: 06. 11. 2017 - 09:01

Počinje štrajk doktora medicine i stomatologije na nivou FBiH

 Štrajk koji je zakazao Savez strukovnih sindikata doktora medicine i stomatologije FBiH počinje danas. 

Kako podsjećaju u saopćenju, na osnovu odluke Skupštine Saveza strukovnih sindikata doktora medicine i stomatologije FBiH, Sindikat je na sjednici Upravnog odbora u Sarajevu dana 21. oktobra donio odluku o početku generalnog štrajka doktora medicine i stomatologije na području FBiH od 6. novembra.

- Svi kantoni/županije u kojem je organiziran naš sindikat će se pridružiti generalnom štrajku doktora, osim u ZHK/ZHŽ, obzirom da u tom kantonu/županiji nije do kraja završeno konstituiranje sindikata doktora u pojedinim općinama a  koje se ubrzo očekuje. Štrajk doktora ima samo jedan zahtjev: potpisivanje kolektivnog ugovora za doktore medicine i stomatologije na nivou FBiH  i na nivou kantona/županija u kojim su se stekli zakonski uslovi za potpisivanje istog - navodi se u saopćenju.

 Iz Saveza sindikata poručuju da su na potpisivanje kolektivnog ugovora za doktore medicine i stomatologije čekali godinu dana te upozoravali na mogući štrajk, nastojeći da nastupe konstruktivno, u cilju iznalaženja rješenja sadašnje situacije, ali još uvijek nisu "pronašli partnera za pregovore".

- S obzirom da do toga nije došlo, primorani smo na ovako radikalnu akciju. Štrajk nije naša želja i molimo naše pacijente za razumijevanje i podršku, a kolege za strpljenje i istrajnost u zajedničkim ciljevima.

Još jednom apelujemo na nadležna ministarstva zdravstva da potpišu federalni kolektivni ugovor za doktore medicine i stomatologije čime bi prestala potreba za štrajkom, a time izbjegle neželjene posljedice za građanstvo i za struku. Sada odlučno kažemo "ne" omalovažavanju ljekarske struke i krećemo u borbu za dostojanstvo svih doktora u zdravstvu. Ovo nije samo naša borba. Ovo nije borba za veće ili manje plate. Ovo je borba za dostojanstvo.

Borba za ostanak mladih i najkvalitetnih kolega. Za ostanak formiranih stručnjaka koje ne smijemo prepustiti inostranstvu. Mi se ne borimo za sadašnji trenutak nego za budućnost zdravstva u Bosni i Hercegovini.

 Ipak, Federalna vlada, zajedno sa kantonalnim, nije pokazala dovoljno razumijevanja za doktore i trenutno smo jedina djelatnost u FBiH koja nema svoj kolektivni ugovor. U pojedinim vladama naši predstavnici nisu dobili ni službene prijeme - navodi se u saopćenju. 

 Na kraju poručuju da strukovni sindikati doktora medicine i stomatologije žele da građanima omoguće najbolje doktore, najbolje lijekove, i najbolje liječenje.

 - Još jednom apelujemo na građane za strpljenje tokom štrajka i zahvaljujemo se na podršci i razumijevanju koje dobivamo u posljednjih nekoliko dana. Naš cilj je da kreiramo bolju atmosferu i za pacijente i za doktore i vaše odobravanje je najbolji pokazatelj ispravnosti naše akcije - poručuju iz Saveza.

/ Sažetak