Crnadak: BiH na prekretnici, neophodak snažan iskorak na evropskom putu
Datum objave: 08. 10. 2017 - 11:45

Crnadak: BiH na prekretnici, neophodak snažan iskorak na evropskom putu

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak izjavio je danas u Banjoj Luci da je obaveza bh. političara da nastave evropski put, uz konkretan i jasan iskorak, jer se BiH nalazi na prekretnici hoće li nastaviti taj put.


Crnadak je na pres-konferenciji u Banjoj Luci rekao da se BiH nalazi u kritičnoj tački svog evropskog puta te da je važno da se pokaže jedinstvena volja i odlučnost te da se daju preostali odgovori na Upinik Evropske komisije.Vrijeme je, kaže, da se konačno održi prva zajednička sjednica Vijeća ministara, entitetskih vlada uz prisustvo kantonalnih premijera i predstavnika vlasti Brčko Distrikta.

– Na prekretnici smo, jer smo ušli u fazu u kojoj se sve manje vjeruje da ćemo moći nastaviti dalje evropskim putem, što su naveli i određeni evropski zvaničnici. Gotovo 80 posto građana podržava evropski put i naša je obaveza da iz ovog ćorsokaka izađemo. Sujete i dnevnu politiku i međusobna optuživanja moramo hitno ostaviti po strani i mora se pod hitno napraviti konkretan i jasan iskorak. Za sve u BiH bi bilo dobro da korak naprijed na evropskom putu i dogodi – upozorio je Crnadak.

Uz usvojeni mehanizam koordinacije, kroz koji će se provoditi svi bitni stavovi po pitanju evropskih integracija, važno je da svi predstvanici vlasti u BiH presjeku čvorove i daju preostale odgovore na upitnik Evropske komisije.

Kada je u pitanju disciplinski postupak protiv ambasadorice BiH u Holandiji Mirsade Čolaković, kazao je da su član Predsjedništva BiH iz RS-a Mladen Ivanić i on, i pored opstrukcija ipak pobjedili, jer je Sud u Hagu odbio zahtjev za reviziju presude protiv Srbije.

– To znači da je i moje pismo stiglo na vrijeme i kako onda to može biti pobjeda druge strane, ovo je poraz BiH i njene doplomatije. Ovo je pokazatelj da BiH ruše oni koji najviše o njoj pričaju. Na diplomatskoj komisiji je u slučaju Čolaković došlo do preglasavanja i odlučili su kako su odlučili – ustvrdio je šef bh. diplomatije.

Tvrdi da je ovim slučajem upućena poruka da ambasadori mogu sami da odluče hoće li proslijediti pismo ministra, što je “nezamislivo”.

– Otvorena je ‘Pandorina kutija’ i da svi ambasadori sada mogu da sami odluče hoće li da odluče da ne proslijede poštu i za to neće snositi sankcije. Zamislite situaciju da ambasador neće da proslijedi određenu poštu, a ušli smo u fazu iz koje ne znamo kako ćemo izaći. Oni koji su do ovog doveli neka se dobro zamisle šta su uradili – ustvrdio je ministar vanjskih poslova BiH.

/ Sažetak