Borba decenije pripala Mayweatheru, sudija prekinuo meč
Datum objave: 27. 08. 2017 - 13:34

Borba decenije pripala Mayweatheru, sudija prekinuo meč

Spektakl decenije, bokserski meč između Floyda Mayweathera juniora i Conora McGregora završen je pobjedom boksera nad MMA borcem.

Floyd Mayweather zabilježio je pedesetu profesionalnu pobjedu u karijeri, pobjedviši Conora McGregora. MMA borac održao se u ringu do sredine deset runde, kada je sudija prekinuo meč, jer je bilo jasno da Irac više ne može da se brani.

Duel je podijeljen na dvije polovine – u prvih pet rundi nije viđeno gotovo ništa od boksa, a u drugih pet Amerikanac je potpuno dominirao, ali je tek u devetoj rundi prvi put izgledalo kao da bi mogao da okonča meč prije vremena.

McGregor je taj nalet izdržao, ali je u sljedećoj rundi kraj bio neminovan.

McGregor je krenuo izuzetno agresivno, pola minuta bukvalno je bombardovao neporaženog rivala, ali se poslije tog naleta smirio i do kraja prve runde se gledala prava čekalica. Stil irskog takmičenja je izuzetno neobičan, sa velikim raskorakom.

U pokušaju da zabavi publiku on je u jednom trenutku stavio ruke iza leđa, ali je znao da Mayweather u tom trenutku neće napasti. U finišu runde vidjeli smo jedini pravi udarac, McGregorov aperkat koji je pogodio rivala pravo u bradu. Druga runda počela je na sličan način, ali so do kraja runde vidjeli po dva-tri pristojna pokušaja na obje strane.

Najinteresantniji detalji bili su oni vezani za McGregorove zahvate prenijete iz svog standardnog sporta – jednom je udario rivala u potiljak, a dva puta je izgledalo da će da pokuša zahvat s leđa. Tome u velikoj meri doprinosi i Mayweatherov pasivni pristup. Publika u velikoj mjeri navija za Irca, što je uglavnom osjećanje rašireno širom planete, i snažno negoduje kad od sudija opomene njihovog miljenika.

U prvim minutama sudija je definitivno najzaposleniji u ringu. U trećoj i četvrtoj rundi nastavilo se u istom ritmu, Irac je redao neobične udarce, na granici dozvoljenog i preko nje, a Amerikanac se sve vrijeme trudio da izbjegne da se borba razmahne ulaženjem u klinč, nerijetko uz okretanje leđima. Utisak je da je u četvrtoj rundi McGregor počeo lagano da gubi snagu, a Mayweather je bar na trenutak krenuo odlučnije, ali se to završilo istovremenom razmjenom dobrih krošea.

U petoj rundi ništa, Mayweather je uspio jednom da zada čist udarac, ali bez vidljivih posljedica, a po isteku runde pokušao je da isprovocira rivala, vjerovatno samo da bi se malo digla tenzija, jer je i publika u velikoj mjeri utihnula zbog nedovoljnih uzbuđenja.

U šestoj rundi Mayweather je prvi put krenuo u ozbiljnije napade, zadao nekoliko udaraca u kratkom razmaku, ali je McGregor djelovao kao da mu to ne škodi previše, pa je pred kraj počeo i otvoreno da provocira rivala grimasama usred borbe. Sedma runda donijela je nastavak Mayweatherove dominacije, u nekoliko navrata smo vidjeli snažne udarce američkog boksera, McGregor je bio u potpunoj defanzivi. To nije neobično, malo ko je očekivao da će dočekati sedmu rundu.

Poslije dvije nesumnjivo Mayweatherove runde, vratili smo se na ono što smo gledali u ranoj fazi. Tokom osme Floyd je izbjegavao borbu, okretao leđa i laktao se, dok je Irac ponovo uspio da zada dva-tri neočekivana udarca. Na startu devete runde McGregor je satjerao rivala u ugao serijom udaraca, ali je zadao i jedan ispod pojasa, pa je sudija morao da ga prekine. Poslije jednog direkta Irac je odjednom izgubio snagu, što je Mayweather iskoristio i krenuo u ofanzivu.

U posljednjoj minuti bukvalno nije mogao da drži gard. Amerikanac ipak nije uspio da ga dokrajči u tom periodu. U desetoj rundi McGregorova osnovna strategija bila je da izbjegne protivnikove nalete držanjem. U tome je uspio nekoliko desetina sekundi, ali je prvi ozbiljniji nalet Mayweathera pokazao da ravnopravne borbe više neće biti, pa je sudija prekinuo duel prije ozbiljnijih posljedica.

U trenutku prekida bilo je sasvim jasno da bi u slučaju da se došlo do kraja 12. runde Mayweather glatko dobio sudijsko glasanje.

/ Sažetak