Revolucija na 'Otoku' - Englezi skraćuju prelazni rok
Datum objave: 18. 08. 2017 - 15:25

Revolucija na 'Otoku' - Englezi skraćuju prelazni rok

Čak 17 od 20 klubova elitnog razreda engleskog nogometa podržalo je ideju o skraćivanju ljetnog prelaznog roka za iduću sezonu, a odluku o tome klubovi će donijeti na sastanku idućeg mjeseca.

Premierligaši će razmatrati opciju o skraćivanju ljetnog prelaznog roka, a da bi se donijela nova odluka minimalno 14 od 20 klubova mora glasati za novu opciju.

Ljetni prelazni rok traje do kraja augusta, a po novom prijedlogu trajao bi do početka nove sezone Premiershipa koja je na primjer, ove sezone započela 11. augusta.

Prema izvorima Sky Sportsa većina klubova želi skratiti ljetni prelazni rok, a dopredsjednica West Hama Karren Brady tvrdi kako je za promjenu čak 17 klubova.

"Raspravu o ovom pitanju počeli smo u martu i 17 klubova je za promjenu. Najvažnije je sačuvati integritet klubova. Bitno je da menadžeri, igrači i navijači do početka sezona znaju svoje timove. Ukoliko želiš nešto promijeniti postoji zimski prelazni rok u januaru," kazala je Brady.

Postoji bojazan da bi Premiership promjenom pravila izgubio šansu da nadoknadi eventualne odlaske igrača. Dio stručnjaka strahuje kako bi skraćivanjem prelaznog roka ostale evropske lige, poput Španije i Italije, bile u prednosti jer bi i dalje mogle kupovati igrače do 31. augusta.

Za skraćivanje prelaznog roka javno su se izjasnili menadžer Liverpoola Jurgen Klopp, njegov kolega na klupi Swansea Paul Clement, te menadžeri Stoke Cityja i Burnleyja Mark Hughes i Sean Dyche.

"Bilo bi sjajno kada bi se prelazni rok skratio do početka sezone. Tada bi situacija bila jasna i bilo bi lakše raditi i planirati," kazao je Hughes, dok je Dyche dodao: "Nitko ne želi ostati bez tri igrača kada sezona već krene."

S novom idejom načelno se složio i hrvatski stručnjak Slaven Bilić. Ali...

"Podržavam ideju, ali ona ima smisla jedino ako se primjeni i na ostale lige. Inače nema smisla,"kazao je menadžer West Hama.

Bivši selektor hrvatske reprezentacije smatra kako bi promjena pravila dovela engleske klubove u lošiju situaciju.

"Ironično, promjena pravila bi engleske klubove stavila u lošiju situaciju jer bi igrači i dalje mogli u inostranstvo. Samo bi se zaštitili da niti jedan drugi klub iz Premiershipa ne bi mogao uzeti igrače. Novo pravilo ne bi pomoglo Liverpoolu da zaustavi Philippea Coutinha, ali bi spriječilo 'redse' da pronađu zamjenu."

Klubovi iz Championshipa i nižih liga o novom prijedlogu razmatrat će u nakon Premierligaša.

/ Sažetak