SAD ukinuo zabranu unošenja elektronskih uređaja u avione Qatar Airwaysa
Datum objave: 06. 07. 2017 - 10:14

SAD ukinuo zabranu unošenja elektronskih uređaja u avione Qatar Airwaysa

Sjedinjene Američke Države ukinule su zabranu unošenja laptop i tablet računara putnicima Qatar Airwaysa iz Dohe, nakon što je ista zabrana ukinuta za dvije velike bliskoistočne kompanije.

Katarski nacionalni avioprijevoznik saopćio je da "od ovog trenutka, svi lični elektronski uređaji mogu biti korišteni tokom letova sa Međunarodnog aerodroma Hamad prema destinacijama u SAD-u".

Međunarodni aerodrom Hamad je glavno čvorište Qatar Airwaysa.

Katarski avioprijevoznik je saopćio da je ispunio nove sigurnosne upute američkog Ministarstva za unutrašnju sigurnost.

Aviokompanija nije navela šta je učinila kako bi udovoljila zahtjevima američkih zvaničnika.

Zabrana ukinuta Etihadu i Turkish Airlinesu

Odluka američkog ministarstva uslijedila je više od tri mjeseca nakon što je SAD zabranio unošenje laptopa na direktne letove sa deset aerodroma u Turskoj, Bliskog istoka i sjeverne Afrike.

SAD je prethodno ukinuo zabranu unošenja laptopa i tablet računala putnicima aviokompanije Etihad Airways, koji lete iz Abu Dabija, prijestolnice Ujedinjenih Arapskih Emirata, te putnicima kompanije Turkish Airlines na letovima iz Turske prema SAD-u.

Zabrana je uvedena nakon što su obavještajni zvaničnici saznali za pokušaje oružane grupe Islamska država Irak i Levant da napravi bombu koja bi se mogla sakriti unutar takvih uređaja.

 

/ Sažetak