Više od 100 izlagača iz 13 zemalja na sajmu 'Energa' u Sarajevu
Datum objave: 06. 06. 2017 - 15:35

Više od 100 izlagača iz 13 zemalja na sajmu 'Energa' u Sarajevu

Međunarodni sajam energetike "Energa“, koji je otvoren danas u sarajevskom Centru Skenderija pod motom 'Misliti na budućnost', okupio je više od 100 izlagača iz 13 zemalja i 150 učesnika konferencijskog dijela Projekta. 

Tradicionalni međunarodni Projekt "Energa“, jedinstven energetski događaj u regiji, koji kroz sajamsko-konferencijske sadržaje već sedmu godinu zaredom tretira oblasti energije, rudarstva i prateće industrije, simboličnim presjecanjem vrpce zvanično su otvorili ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Mirko Šarović, premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković, predsjednik Inicijativnog odbora Projekta "Energa" Mirsad Đonlagić“ i potpredsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH Bruno Bojić.

Projekt "Energa" nakon šest uspješnih izdanja u Tuzli, prvi put je organiziran u Sarajevu i trajat će do 8. juna. 

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Mirko Šarović je izjavio da podržava ambiciju organizatora da ovaj sajam ima regionalnu i širu dimenziju.

-Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa zajedno s drugima radi na reformi energetskog sektora u BiH i to je nešto gdje mi možemo da budemo lideri, a do nas je da li ćemo te šanse iskoristiti. Jedan od promotora sektora je i ovaj sajam i zbog toga sam danas ovdje - naglasio je Šarović.

Ističe da je u energetskom sektoru napravljen pomak u 2015. i 2016. godini.

-Mi smo tek na početku jednog značajnog procesa u kojem treba da reformišemo, usaglasimo, unaprijedimo svoje zakonodavstvo, implementiramo evropske standarde i da donesemo ključne dokumente koji će nam otvoriti mogućnosti za pristup različitim platformama i fondovima, kao što su IPA fondovi, inicijativa za zapadni Balkan - naglasio je Šarović. 

Samo kada su u pitanju hidropotencijali i termoelektrane, naglasio je Šarović, u opticaju je nekoliko milijardi investicija.

- Mislim da smo iskoristili minimalno šanse s obzirom na potencijale koje imamo - naveo je Šarović. 

Premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković je naglasio da BiH ima ogroman potencijal u energetskom sektoru koji bi je mogao voditi ka euroatlanskim integracijama, te da je na nama da postojeće resurse stavimo u funkciju.

-'Energa' je izgrađen brend koji smo pratili šest godina u Tuzli,  a u svom sedmom izdanju dolazi u Sarajevo koje nije neko područje u elektroenergetskom smislu , ali je mjesto susreta, te novih mogućnosti i prilika za prezentaciju svih mogućnosti i potencijala BiH – kazao je Konaković.

Vlada KS će, kako je dodao, pružiti sve potrebne resurse kako bi ova manifestacija i ubuduće bila uspješna.

Predsjednik Inicijativnog odbora Projekta "Energa" Mirsad Đonlagić  je kazao da učešće predstavnika 100 firmi iz 13 zemalja govori da postoji interes za energetski sektor u BiH.

U konferencijskom dijelu ove poslovne manifestacije, dodao je Đonlagić, učestvovat će 150 stručnjaka iz zemlje i inostranstva, predstavnici državnih i entitetskih ministarstava vezanih za oblast energije, industrije i privrede, te državnih i entitetskih agencija iz ovih oblasti, kao i predstavnici Njemačkog društva za međunarodnu saradnju (GIZ), Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP), brojnih instituta i visokoškolskih ustanova, privrednih komora i međunarodnih i domaćih vladinih i nevladinih organizacija.

Kroz kolektivne nastupe, potencijalne poslovne partnere u BiH i regionu, tražit će osam kompanija iz Velike Britanije, koje će se predstaviti pod okriljem Ambasade Velike Britanije u BiH, zatim 12 kompanija iz Republike Češke koje su zapažen nastup imale i na ranijim sajmovima ''Energa'' održanim u Tuzli, a značajan broj izlagača tradicionalno dolazi iz Njemačke i Poljske.

- Energetski sektor je oblast koja pruža dobru priliku za razvoj i investiranje  i nešto što je sigurno budućnost BiH. 'Energa' je prilika da ljudi iz ove oblasti obave razgovore i sklope poslove - dodao je Đonlagić. 

Vanjskotgovinska komora BiH je prepoznala ideju "Energe" od njenog osnivanja kao specijalizirani sajam gdje se na jednom mjestu prezentuju potencijali, inovativna rješenja, nove kreativne ideje i inovativna rješenja.

- BiH je bogata prirodnim resursima i ovakve manifestacije treba iskoristiti da se razmIjene informacije i razmotre mogućnosti realizacije projekata u energetskom sektoru - istakao je potpredsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH  Bruno Bojić.

Projekt ''Energa 2017'' održava se pod pokroviteljstvom Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Ministarstva energije, rudarstva i industrije Federacije BiH, Vlade Kantona Sarajevo i Grada Sarajeva.

Partneri su Vanjskotrgovinska komora BiH i Privredna komora Federacije BiH. 

/ Sažetak