Antalijska regija - Priča o historiji, kuturi i prefinjenim oazama luksuza
Datum objave: 04. 06. 2017 - 09:10

Antalijska regija - Priča o historiji, kuturi i prefinjenim oazama luksuza

Antalijska regija priča je o historiji, kulturi, tradiciji, ali i prefinjenim oazama luksuza – hotelima koji su među najboljima na svijetu te dugim plažama okruženim tirkizno plavim morem, u što se mogla uvjeriti i ekipa bh. novinara tokom sedmodnevnog studijskog putovanja po tom dijelu Turske.

Zasigurno ono što smo vidjeli u Alanji, Beleku, Kemeru, Sideu i Antaliji pamtit ćemo cijeli život. Taj spoj prošlosti i sadašnjosti, tragove brojnih civilizacija, poput Rimske, Vizantijske, Grčke, kao i brojne hotele sa all inclusive uslugom koje smo posjetili u organizaciji turističke agencije Fibula, doživjeli smo kao “raj na zemlji”.

antalija1

Više od 1. 500 hotela u antalijskoj regiji, od kojih su mnogi unikatni ili tematski te podsjećaju na ruske katedrale ili Veneciju i imaju čak i po nekoliko stotina soba, govori da se radi o ozbiljnoj turističkoj destinaciji. Nižu se jedan do drugog, a posebno veliki su hoteli čiji su vlasnici Rusi ili Azerbejdžanci.

Oni su prepoznatljivi po kupolama i raskoši. Osim Turaka, vlasnici mnogih hotela su Nijemci. Hoteli su uglavnom sa 5 zvjezdica, imaju raskošne terase, džakuzije, spa i fitness centre, a neki od njih i izlaz iz sobe na vlastiti bazen. Oko hotela su i bazeni raznih oblika i veličina – aqua parkovi , ogromne trampoline, egzotično drveće, a posebno se može izdvojiti “The Land of Legends” hotel i zabavni park koji podsjeća na Disneyland, sa vodopadima, vještačkim stijenama i sopstvenim zoo vrtom. Naravno, za svačiji ukus po nešto.

antalija2

O turskoj hrani suvišno je i govoriti. U hotelima gostima koji imaju all inclusive uslugu na raspolaganju je 50-ak jela, uz brojne turske poslastice i pića, tako da dodatno ne moraju potrošiti baš niti jednu marku.

Svakako važno je napomenuti da je većina hotela izgrađena u posljednjih 10 godina, a kada smo se kretali autobusom od jedne do druge destinacije primijetili smo i da se gradi još nekoliko novih. Po riječima našeg vodiča Fatmira Mušine, u antalijskoj regiji godišnje se izgradi više luksuznih objekata za turiste. On kaže da Fibula radi sa mnogima od njih i da dovodi goste iz BiH direktnim, čarter-letovima. Većina hotela u antalijskoj regiji, kako ističe, ima povoljne aranžmane, posebno za bračne parove sa djecom i u sezoni bude sedmično organizirano četiri do pet čarter-letova iz BiH. Inače, let od Sarajeva do Antalije traje negdje oko dva sata.

antalija4

Krećući se od obalom antalijske regije vidjeli smo da je domicilno stanovništvo veoma predano i poljoprivredi. Gdje je god to moguće, postavljeni su plastenici ili staklenici, a osim zasada povrća dosta njih uzgaja i banane, koje ovdje jako dobro uspijevaju zbog povoljnje klime, kao i narandže i mandarine.

Svakako da je nezamislivo ne spomenuti i brojne stare, ali i nove elegantne džamije, te starinske drvene kućice i gradske zidine, što predstavlja pravu atrakciju za turiste.

Antalija je glavni i najveći grad Sredozemne oblasti Turske i jedna od najvećih luka na Sredozemlju, pa je mnogi nazivaju “Biser Mediterana”. Nalazi se na krajnjem jugu zapadnog dijela Turske i transformisala se u prijestonicu turskog turizma. Osim stranih gostiju tu ljetuju i domaći turisti. Cijela antalijska regija je zaštićena od hladnih sjevernih vetrova Taurus planinama i ima karakterističnu mediteransku klimu, sa toplim suhim ljetima i umjereno toplim kišnim zimama. Temperatura mora se kreće od 15 do 28 stepeni Celzijusa, a temperatura zraka može da dostigne i 40 stepeni. Antalija je poznata i po tome što, kako kažu, ima 300 sunčanih dana godišnje.

antalija6

Alanja se zbog svojih prekrasnih pješčanih plaža, savremeno opremljenih hotela, sportskih centara i marine svrstava među najživlja ljetovališta i najposjećenije turističke luke na turskoj obali. Obilazeći ovaj gradić posebno nam je za oko “zapela” osmougaona Crvena kula koja dominira gradom, a njene zidine, kako nam rekoše, duge su oko 7 km i služile su za odbranu od gusara koji su harali Sredozemljem. Za ljubitelje pješčanih plaža Alanja je pravi izbor i tu je poznata Kleopatrina plaža koju smo mogli i vidjeti tokom kraćeg krstarenja.

Mnoge od nas je očarao Belek koji je pravi moderni turistički grad u blizini Antalije, a specifičan je po luksuznim hotelima, dugim pješčanim plažama, borovim šumama. Nalazi se 40 km jugozapadno od Antalije i oko 50 km od aerodroma Antalija. Kada smo ulazili u ovu oazu luksuza, svi smo odmah primjetili golf terene na kojima se čak održavaju visoko renomirana takmičenja.

Kemer je osim dobrih hotela poznat po zanimljivoj čaršiji sa velikom pješačkom zonom, u kojoj su smještene brojne prodavnice odjeće, kože, suvenira, nakita, a posebno je «živahan» noću.

antalioja5

Među najpoznatijim antičkim gradovima u Turskoj je Side. Jedna od njegovih glavnih atrakcija je stari rimski amfiteatar na otvorenom. Preko puta amfiteatra je muzej Side,a gradske zidine su dobro očuvane. Gradić je prepun prodavnica raznovrsne robe, kože i nakita, a u shopingu naročito se može uživati uvečer jer tada Side postaje pješačka zona. Naravno, kao i u većini turskih ljetovališta i ovdje je cjenkanje bilo neizostavno.

Sve u svemu brojne su prednosti koje nudi antalijska regija stranim turistima. Ber obzira na to koju od spomenutih destinacija da turist izabere dočekat će ga luksuzni hoteli, ljubazno osoblje, jako ukusna hrana, predivne plaže, bogati sadržaji i dobar noćni provod.

Jednostavno na svakom koraku se vidi da ste dobrodošli, a to pogotovo važi za nas iz Bosne i Hercegovine. To se vidi na licu domaćina, ali i lokalnog stanovništva.

 

/ Sažetak