Izetbegović: Pitanje izbora u Mostaru bit će riješeno u slijedećih godinu dana
Datum objave: 19. 05. 2017 - 20:00

Izetbegović: Pitanje izbora u Mostaru bit će riješeno u slijedećih godinu dana

Zamolili smo grupu privrednika iz svih krajeva BiH koji su zainteresirani za investiranje u Mostar i Hercegovinu, da dođu i da vidimo koje su mogućnosti, da vidimo kako im vlast u Hercegovini, u Mostaru, na enetitetskom i državnom nivu može pomoći da se ubrza ekonomski oporavak ovog dijela BiH - kazao je Izetbegović.

Prokomentarisao je i neriješen politički status Grada Mostara te kada se mogu očekivati izbori u gradu na Neretvi.

- Mislim da će to sve ipak biti riješeno u sljedećih godinu dana, imamo tu zahtjeve hrvatske strane u odnosu na Izborni zakon, ali ne možemo rješavati samo jednostrano ono za što je jedna etnička grupa zainteresirana. Radit ćemo to u paketu zajedno s izborima u Mostaru, s nekim našim zahtjevima, i iskombinovati jedan dobar paket. Mislim da ćemo to završiti najdalje do proljeća 2018 godine – rekao je Izetbegović.

Jasno je poručio, na upit medija, da SDA nikada nije bila na fonu podjele grada Mostara i da se uvijek borila za jedinstveni Mostar i cjelovitu BiH.

- Ne znam odakle takve floskule. Jesmo za jednakopravnost Bošnjaka u ovom gradu, da svi imaju svoje poziciju u njemu, to jesmo, i na tome ćemo ustrajati – istaknuo je Izetbegović.
Na upit novinara da komentariše izjavu visokog diplomate američke administracije da je očit utjecaj Rusije na Balkanu i da navodno podupiru otcjepljenje manjeg bh. entiteta, Izetbegović je kazao da takve vrste utjecaja Rusije ovdje nema.

- Da jednostrano podržavaju pravoslavce na Balkanu to je jasno, ali da idu da nanesu štetu Srbima u BiH i na Balkanu svojom politikom, da ih gurnu u neke takve stvari, ne bih rekao. Mislim da je čak obrnuto, da je Milorad Dodik promijenio retoriku nakon jednog sastanka u Moskvi, da je upravo tada kazao da oni neće biti problem i da neće ići na otcjepljenje - istaknuo je Izetbegović.

Na sastanku s privrednicima učestvovali su i predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić i federalni premijer Fadil Novalić.

 

 

/ Sažetak