Ajnadžić: Želimo afirmirati sport
Datum objave: 20. 04. 2017 - 13:50

Ajnadžić: Želimo afirmirati sport

Načelnik Općine Centar Sarajevo, Nedžad Ajnadžić, danas je uoči sjednice Općinskog vijeća, zajedno s predstavnicima Udruženja "Jesi li za basket", uručio košarkašku loptu učenicima Osnovne škole "Safvet-beg Bašagić", čime je zvanično počeo projekt koji ima za cilj vraćanje djece na igrališta i obnovu sportskih terena.

Košarkaška lopta obići će sve osnovne škole  s područja općine Centar a 9. maja će biti predata predstavnicima košarkaške reprezentacije BiH u kolicima, neposredno prije odigravanja revijalne utakmice.

Ajnadžić je kazao da mu je zadovoljstvo što ovaj projekt može podržati i da se želi afirmirati sport.

- Mi ćemo ovaj projekat sufinansirati, a želja je da to traje cijelu godinu. Općina Centar i Vijeće je donijelo odluku da idemo ususret sportu na sljedeći način - za najmlađu populaciji počet ćemo implementaciju projekta 11 igrališta 'Ciciban'. U fazi smo projektovanja obnove dvaju igrališta za basket - rekao je Ajnadžić.

Predsjednik Udruženja "Jesi li za basket"  Zlatko Moratić naglasio je da je glavni cilj vratiti najmlađu populaciju na ulice i pomoći im da se bave sportom.

- Donatorska večer će biti 8. maja a dan poslije revijalna utakmica. U septembru ili oktobru planiramo pokrenuti ligu osnovnih škola i novinarsku sekciju koja će sve to pratiti. Bitno je da djeca rastu u zdravom okruženju - poručio je Moratić.

Direktor košarkaške reprezentacije u kolicima BiH Alaga Pašić smatra da je sport bitan za zdravlje i koristan društvenoj zajednici.

- Naša reprezentacija je multietnička a ovo je značajno jer moramo pružiti priliku mladim naraštajima. Ja sam iz Bihaća a Džanan Musa je također. On je igrao isto na basket terenu, a vidite sad šta je postigao. Pozivam sve 9. maja u Skenderiju - rekao je Pašić.

Promoter projekta je poznati bosanskohercegovački glumac Enis Bešlagić koji je dodao da mu je cilj animirati ljude.

- Danas se prave zgrade a ne sportska igrališta. Drago mi je da sam ovdje i apeliram da svi pomognu. Pozivam djecu da igraju basket a ne Playstation - zaključio je Bešlagić.

Učenici su poručili da je vrijeme da se joystici ostave postrani i igra prava košarka. 

/ Sažetak