Rusmir Cviko polako ali sigurno osvaja  fudbalsku Kinu Seedorf mi je veliki prijatelj
Datum objave: 19. 04. 2017 - 20:25

Rusmir Cviko polako ali sigurno osvaja fudbalsku Kinu

Rusmir Cviko, jedan je od malobrojnih bosanskih internacionalnih trenera. Iako nema reputaciju kao mnogobrojni bh treneri našao je angažman u Kini o kojoj bruji cijeli svijet kada su transferi u pitanju. Na put u Kinu je otišao da bi spasio FK Dalian od ispadanja .

Trenutno na tabeli dijeli 8.mjesto, bez primljenog gola u posljednje 3 utakmice.  Kontaktirali smo ga na dalekom istoku u višemilionskom kineskom gradu Dalianu, gdje trenira istoimeni klub Dalian Transcedencen F.C.

cviko1

Ekipa mi je mlada I neiskusna,  sve nedostatke nadoknadjujemo  radom i disciplinom”. – kaže Cviko. Ponosan sam da su ljudi u klubu prepoznali moj rad, vjerovali u mene i na kraju me doveli ovdje. Sa mnom su Dželaludin Muharemović i Almir Seferović, tako da se sve dosta lakše podnosi i radi.

Liga u Kini se igra od marta do oktobra  i broji 16 klubova. Zadovoljan sam a posljednji rezultati su zaista dobri jer je cilj opstanak tako da su u klubu svi zadovoljni.

Pored Cvike u 2. Kineskoj diviziji još treniraju Erikson, bivši selektor Engleske, Carlo Lopez, Ciro Ferarra , Canavaro i još mnogi drugi poznati asovi.

cviko4

Kina je u ekspanziji kada je fudbal u pitanju, ogromne pare su u igri, veliki transferi, tako da je boravak ovdje pravi užitak. Dosta se radi a Kinezi to cijene a mi se trudimo da pokažemo da Bosanci znaju svoj posao, govori nam Cviko.

cvikoierikson

“Kina je velika zemlja, volio bih da je kolonija Bosanaca u Kini mnogo veća. Ovdje treba tražiti znanje, razvijati prijateljske i poslovne veze i igrati fudbal”- kaže Rusmir Cviko.

cviko3

Najveći utisak na mene je ostavio Clarens Seedorf legendarni Nizozemac koji je osvojio 4. titule Lige prvaka. Veliki as, normalan i vrlo prijatan čovjek. Nekoliko njegovih savjeta nikada neću zaboraviti.  Pozdravljam sve svoje fudbalske prijatelje u Evropi, posebno u Želji u kojem je boravio kao sportski direktor nekoliko godina, u vrijeme kada je Željo osvajao trofeje.

Sada kao trener otvara put i sebi ali i ostalim trenerima sa prostora bivše Jugoslavije u najmnogoljudnijoj zemlji na svijetu, dostojno i ponosno predstavlja svoju Bosnu i Hercegovinu.

 

/ Sažetak