Albanija ovog ljeta otvara za turiste svoj vojni i najveći otok Sazan
Datum objave: 06. 04. 2017 - 11:18

Albanija ovog ljeta otvara za turiste svoj vojni i najveći otok Sazan

Albanska ministrica ekonomskog razvoja, turizma, trgovine i biznisa Milva Ekonomi i ministrica odbrane Mimi Kodheli potpisale su u srijedu sporazum o saradnji kako bi otok Sazan na jugu Albanije postao dostupan turistima tokom ljetne sezone, od početka maja do kraja oktobra, javlja albanska novinska agencija ATA.

- Ljetna sezona je blizu i albanski turistički operateri, turističke agencije žele više turističkih destinacija koje će ponuditi turistima, tako da je pristup otoku Sazan bio čest zahtjev - izjavila je ministrica Ekonomi.

Ministrica Kodheli turizam smatra važnim sektorom albanske ekonomije i izrazila je spremnost da stavi na raspolaganje kapacitete ministarstva odbrane za pristup turista albanskim destinacijama, stavljajući naglasak na sigurnost.

Otok Sazan je najveći otok u Albaniji, površine 5,7 kvadratnih kilometara, te je vojni objekt bez civilnog stanovništva.

Ideja projekta zaštite i otvaranje Sazan otok za turiste uveden prije nekoliko godina. Otvaranja  bivše vojne baze Sazan kao turističke atrakcije  u centru eko i kulturnog turizma, predviđa poštivanje i očuvanje  ekosistema otoka i povijesti.

Sazan predstavlja svojevrsnu prezentaciju bivše komunističke Albanije, izolirane  od ostatka svijeta, okružene bodljikavom žicom i bunkerima. Za turiste je to priliku za otkrivanje i razgledavanje hladnoratovske ere Albanije u okruženju prirodnih ljepota otoka Sazan. 

Područje oko otoka Sazan je zaštićena morska zona s ograničenim pristajanjem za brodove na određenoj udaljenosti. Zaštićeno područje je stanište osjetljivog ekosistema mora.

Osim turizma na otoku će se u naučno- istraživačkom centra i  u saradnju s međunarodnim univerzitetima provoditi studije o morskim ekosistemima, pomorskoj arheologiji, alternativnoj energiji, navodi  ATA.

/ Sažetak