Zvizdić - Van den Bellen: Podrška Austrije evropskim aspiracijama BiH
Datum objave: 21. 03. 2017 - 17:50

Zvizdić - Van den Bellen: Podrška Austrije evropskim aspiracijama BiH

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić sastao se danas u Beču s predsjednikom Republike Austrije Aleksanderom Van der Belenom.

Na sastanku je potvrđen visok stepen saradnje u bilateralnim odnosima između Bosne i Hercegovine i Republike Austrije. Saglasili su se da su politički odnosi između dvije države dobri i bez otvorenih pitanja.

Predsjedavajući Zvizdić je upoznao predsjednika Van der Belena o aktuelnoj ekonomskoj i političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini i napretku koji je Bosna i Hercegovina ostvarila u ispunjavanju ciljeva na putu ka Evropskoj uniji i NATO savezu.

Upoznao ga je i o nedavno održanom sastanku premijera zapadnog Balkana i dogovorenim projektima koji će biti predloženi na samitu u Trstu.

Austrijski predsjednik je rekao da Austrija zagovara ideju da sve države zapadnog Balkana postanu članice Evropske unije i da je to jedan od ciljeva vanjske politike Republike Austrije. On je izrazio punu podršku euroatlantskim i evropskim aspiracijama Bosne i Hercegovine i nastavku reformi u svim oblastima.

Predsjedavajući Zvizdić i predsjednik Van den Belen su se saglasili da je mjesto Bosne i Hercegovine u Evropskoj uniji.

Zvizdić je rekao da se Bosna i Hercegovina nada podršci Austrije u daljem procesu evropskih i NATO integracija i jačanja veza sa Evropskom unijom, saopšteno je iz Vijeća ministara BiH.

Sastanku su prisustvovali ambasador BiH u Austriji Tomislav Leko i direktor Direkcije za evropske integracije BiH Edin Dilberović.

/ Sažetak