Mogherini: Za EU od strateškog značaja da BiH nastavi napredovati ka članstvu
Datum objave: 04. 03. 2017 - 18:10

Mogherini: Za EU od strateškog značaja da BiH nastavi napredovati ka članstvu

Potpredsjednica Evropske komisije i visoka predstavnica za vanjsku i sigurnosnu politiku Federica Mogherini izjavila je danas u Sarajevu, nakon sastanka s predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Denisom Zvizdićem, da je BiH napravila impresivan napredak na putu ka EU.

Istakla je da se sjeća posjete prije dvije godine i skepticizma mnogih da BiH može napredovati na putu ka EU ali i energije posebno mladih sa snažnom željom da BiH postane dio Evrope.

Mogherini je navela da u BiH postoje ohrabrujući trendovi u ekonomskom rastu koji se još ne osjete bitno na životima građana, ali je zemlja na pravom putu.

- Za EU je od strateškog značaja da BiH nastavi napredovati ka članstvu u Uniji istim intenzitetom i konstruktivnim pristupom koji je pokazan u protekle dvije godine - naglasila je Mogherini.

Dodala je da se od bh. institucija očekuje odgovornost prema građanima i čvrsto opredjeljenje za reforme, ali da vjeruje da rukovodstvo zemlje ima kapacitete i mudrost da prevaziđe postojeće izazove.

Mogherini je potcrtala da je za EU posebno važan mir, stabilnost, ekonomske prilike za sve kao i regionaalna saradnja, te ono što naziva ponovnim ujedinjenjem kontinenta na čemu ubuduće moraju raditi svi zajedno.

Predsjedavajući Zvizdić je rekao da bi bez posvećenosti predstavnice Mogherini Bosni i Hercegovini naša dinamika na evropskom putu sigurno bila mnogo sporija.

Dodao je da ga posebno raduje da su poslije srdačnog i sadržajnog razgovora dobili istu takvu podršku svih EU institucija na realizaciji najvažnijeg vanjskopolitičkog cilja BiH.

Zvizdić je naveo da je Mogherini informisao da su prioriteti na kojim radi Vijeće ministara evropske integracije, ekonomski razvoj, jačanje vladavine prava uz borbu protiv svih oblika organiziranog kriminala i ekstremizma, te jačanje regionalne saradnje.

- U svakoj od tih oblasti je napravljen vrlo osjetan iskorak u posljednjih 20 mjeseci i mislim da su takvi napori prepoznati i od strane predstavnice Mogherini ali i od institucija EU - kazao je Zvizdić.

Naglasio je da će dinamika realizacije evropskih integracija ovisiti od našeg rada i razumijevanja koliko je to važno za sve građane i sve narode BiH, kao i da je po anketama više od 78 posto bh. građana opredijeljeno za EU.

/ Sažetak