Niz značajnih susreta ministra Džindića na sajmu namjenske industrije u UAE
Datum objave: 24. 02. 2017 - 13:25

Niz značajnih susreta ministra Džindića na sajmu namjenske industrije u UAE

 Zatvoren je 13. po redu Međunarodni sajam i konferencija odbrane (IDEX) u Abu Dhabiju u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Radi se o najvećem sajmu namjenske industrije na Bliskom istoku i jednoj od najznačajnijih manifestacija ovog tipa u svijetu. Sajam se organizira pod patronatom predsjednika i vrhovnog komandanta vojske UAE, šeika Kalife bin Zajeda, a ove godine prisustvovao mu je i federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić.

Glavna cilj IDEX-a je predstavljanje najnovijih dostignuća iz oblasti naoružanja i vojne tehnike kopnene vojske, avijacije i protuvazdušne obrane, kao i ratne mornarice. Među više od 1.200 kompanija iz gotovo 60 zemalja svijeta svoje proizvode predstavila je i Bosna i Hercegovina.

Sajam u Abu Dhabiju je bio prilika da se razgovara s dosadašnjim partnerima i dogovaraju novi poslovi. Bh. namjenska industrija izvozi u više od 40 zemalja u svijetu i bilježi rast na svim tržištima. Za bh. kompanije tržište Bliskog istoka je izuzetno interesantno i već nekoliko godinama naša zemlja je prisutna na sajmovima u ovom regionu.

Ministar Džindić je iskoristio sajam za više značajnih bilateralnih susreta tokom kojih  se razgovaralo  o perspektivama saradnje s bliskoistočnim državama. On se, između ostalih, sastao s predstavnicima Oružanih snaga i vlade UAE, predsjednikom Korporacije namjenske industrije Saudijske Arabije Mohamedom Al-Madyijem, te s princom i prijestolonasljednikom Emirata Muhamedom ibn Zajedom el Nahjanom, koji je posjetio izlagačko mjesto Bosne i Hercegovine na ovom sajmu.

Inače, namjenska industrija spada u najrazvijenije grane privrede u BiH. Po analizi Grupacije namjenske industrije Privredne komore Federacije BiH, u 2016. godini namjenska industrija je ostvarila izvoz više od 170 miliona KM  i u odnosu na 2015., kada je izvezeno gotovo 138 miliona KM, bilježi rast od 23,34 posto. Dalji rast predviđa se i u ovoj godini.

/ Sažetak