Mladi bh. dijaspore pokrenuli projekat povezivanja i saradnje
Datum objave: 16. 02. 2017 - 12:17

Mladi bh. dijaspore pokrenuli projekat povezivanja i saradnje

Mladi u bh. dijaspori su na seminaru u Danskoj (Sletetstan), pokrenuli projekt međusobnog povezivanja i suradnje, a u okviru „Growing roots“ projekta, te zaključili da je potrebno oformiti forum mladih bh. dijaspore u sklopu Svjetskog saveza dijaspore Bosne i Hercegovine (SSDBiH). 

Projektom je planirano da mladi porijeklom iz Bosne i Hercegovine, a nastanjeni u pet stranih zemalja, zajedno rade na promociji kulture i tradicije Bosne i Hercegovine u gradovima Kraljevine Danske.

Jedan od inicijatora projekta i član Upravnog odbora SSDBiH Edin Hajder pojašnjava da treba napraviti zajedničku aktivnost sa drugim udruženjima i savezima iz drugih država, te da su prvi put pokušali umrežiti druge saveze u zajedničke projekte, a sredstva bi potražili od Evropske unije (EU) iz Erasmus+ programa koji uglavnom daje podršku projektima mladih.

Projekt su prvi put predstavili  u Italiji Glavnom odboru SSDBiH, a nakon toga im je organizacija InterCollege ponudila saradnju pri apliciranju na Erasmus+.

S obzirom da su teme projekta multikulturalnost i integracija, kroz diskusiju se nastoji stvoriti slika o postojećim problemima mladih u dijaspori, razgraničiti integracija od asimilacije kao i stvoriti određeni program rada sa mladima što bi udruženjima olakšalo djelovanje.

Osim ove inicijative predloženo je da se uspostave bolje veze i odnosi sa nevladinim sektorom (NVO) u BiH, a za tu će priliku biti organiziran omladinski kamp na Vlašiću čiji će učesnici biti mladi BH dijaspore i mladi iz NVO sektora u BiH.

Seminar su organizirali Svjetski savez dijaspore BiH (SSDBiH) i Savez bh.udruženja u Danskoj (SBHUD) u saradnji sa Erasmus+ programom i InterCollege organizacijom, realizirali sastanke mladih bh. dijaspore i radionice za obuku Youthpass trenera, saopćeno je iz SSDBiH.

/ Sažetak