FOTO - Hotel Olimp Zlatibor - Goste iz BiH je lako ugostiti Dragulj zlatiborske turističe oaze
Autor: Redakcija
Datum objave: 07. 12. 2016 - 22:41
Foto: BrzeVijesti

FOTO - Hotel Olimp Zlatibor - Goste iz BiH je lako ugostiti

Nakon tri sata vožnje iz Sarajeva i pređenih 180 kilometara, iza nas su ostali Romanija, Rogatica i Višegrad, a ispred nas se našao jedan od zaštitnih znakova turističke ponude susjedne Srbije. Iako još nije zvanično počela zimska turistička sezona, popunjenost kapaciteta na Zlatiboru takva je da može izazvati osmijeh na licu tamošnjih turističkih djelatnika.

Jedan od njih je i Miodrag Mića Ilić, direktor dobro poznatog hotela Olimp na Zlatiboru koji je u vlasništvu košarkaške legende, člana zlatne jugoslovenske generacije, svjetskog i olimpijskog šampiona, Dragana Kićanovića.

Ovaj luksuzni hotel smješten je na odličnoj lokaciji, na samom ulazu u Zlatibor, a proteklih godina se, između ostalog, etablirao i kao baza za pripreme vrhunskih sportista, nekih od zvučnih evropskih fudbalskih i košarkaških klubova i reprezentacija.

hotelOlimp

Snagu za pohod na evropsko, svjetsko i olimpijsko zlato u ovom su hotelu skupljali i vaterpolisti Srbije koji su trenutno apsolutni vladari ovog sporta na planeti. Ali nisu sportisti jedini gosti Olimpa, hotel posjećuju i porodice, poslovni ljudi, mladi. Direktor nam otkriva na koje goste najviše računaju u hotelu Olimp.

ZLATIBOR58

 

„Tradicionalno, domaći gosti su najbrojniji, slijede Bosanci i Crnogorci, ali moram reći da sve više dolaze i Slovenci i Makedonci. Mi smo bili i ostali poznati kao sportski hotel, prije svega zahvaljujući gospodinu Kićanoviću i ugledu koji on ima u sportskim krugovima.

Tokom ljeta ovdje redovno stižu zvučne reprezentacije i klubovi. Imali smo košarkaške reprezentacije Srbije, Makedonije, Crne Gore, kao i evropske klupske velikane poput moskovskog CSKA ili Panathinaikosa, koji godinama za svoju ljetnu bazu i pripreme bira Zlatibor i hotel Olimp.

Teško bi bilo nabrojati sve velike sportiste koje smo imali privilegiju ugostiti. Moram istaći da je i nadmorska visina od oko hiljadu metara idealna za pripreme vrhunskih sportista. Praktično da aklimatizacija nije ni potrebna, pa su recimo grčki košarkaši znali izaći iz autobusa i odmah se uputiti na trčanje.“, ističe naš sagovornik koji uspješno vodi hotel sa inovativnom poslovnom strategijom, uz korištenje modernih tehnologija i brigu za čist okoliš.

zlatibor11

2013. godine Olimp je postao prvi hotel u Srbiji koji je dobio energetski pasoš kao potvrdu kvaliteta zgrade sa stanovišta komfora i potrošnje energije tj. ekonomičnosti i ekološke prihvatljivosti. Hotel se u potpunosti grije sistemom voda-voda, pomoću toplotnih pumpi, što garantuje velike uštede, ali i značajno smanjenje emisije štetnih gasova.

Olimp danas posjeduje sve sadržaje koji ga svrstavaju među ekskluzivne smještajne kapacitete i u stanju je odgovoriti na sve zahtjeve gostiju, pa i onih najzahtjevnijih. S pravom ga nazivaju draguljem turističke oaze na Zlatiboru, što sa svoje 33 sobe, sedam luksuzno opremljenih apartmana i jedinstvenom ekskluzivnom rezidencijom sa tri spavaće sobe, kuhinjom, dnevnim boravkom i terasom u potpunosti i zaslužuje.

hotelolimpsobe

Vanjski olimpijski bazen sa pratećim dječijim bazenom, zatvoreni bazen sa izvanrednim wellness sadržajima poput parnog kupatila i nekoliko vrsta sauna, fitness centar, kongresna sala sa kapacitetom od stotinu mjesta, samo su dio ponude i ugođaja u kojem će gosti Olimpa provesti vrijeme, bilo da Zlatibor posjete tokom ljetnih ili zimskih mjeseci.

 

„Volimo reći da je Olimp hotel za sva godišnja doba. Hotelijeri u svijetu funkcionišu na principu popunjenosti tokom ljetne i zimske sezone i tokom vikenda. I mi smo se prilagodili takvom trendu, a zahvaljujući novom wellnessu možemo reći da smo popunjenost tokom cijele godine u velikoj mjeri uspjeli poboljšati.

bazen8

Upravo slijede novogodišnji praznici kao jedan od turističkih vrhunaca sezone na Zlatiboru, gdje se gostima iz godine u godinu nudi vrhunski provod, dobra zabava, odlično raspoloženje i cijeli niz sadržaja. Ni ulazak u Novu 2017. godinu neće biti izuzetak. Naši trodnevni novogodišnji paket aranžmani u posljednjih deset godina svaki put su bili rasprodani i ne sumnjamo da će tako biti i ove godine.

Očekujemo i odlične rezultate tokom januara i februara, jer se u tom periodu smjenjuju raspusti u zemljama regiona. Zlatibor je pitoma planina ali ima šta ponuditi i za ljubitelje skijanja i snježnih radosti. Naš skijaški centar Tornik udaljen je desetak kilometara, a prevoz je odlično organizovan na svakih pola sata.

ZLATIBOR60

Posjetiocima Tornika na rasporedu je šestosjedna žičara, a centar posjeduje i kapacitete za vještačko osnježavanje.“, otkriva direktor Ilić, uz napomenu da je Zlatibor i prema zvaničnim statistikama postao planinska destinacija broj jedan u Srbiji, što potvrđuje i brojka od oko 150 hiljada posjetilaca i više od pola milona ostvarenih noćenja u 2015. godini. U odnosu na prethodnu godinu na Zlatiboru je boravilo 30 posto više domaćih i 40 posto više stranih turista.

zlatibor1

 

I mi smo tokom boravka na Zlatiboru mogli primijetiti da je ova planina jedno veliko gradilište. Značajno se povećavaju i obogaćuju smještajni kapaciteti, kako hotelski, tako i oni u privatnom smještaju, apartmanska naselja, vikendice i drugi objekti kojih je svakim danom sve više na ovoj planini. Istovremeno, gradnju smještajnih kapaciteta prati i izgradnja infrastrukture, ali i drugih sadržaja, poput ugostiteljskih objekata, restorana, klubova, adrenalinskih parkova, sportskih terena...

ZLATIBOR53

Stiče se dojam da je i lokalna zajednica uvidjela značaj turizma za ovo područje, pa je u skladu s tim i ponuda čiji je cilj da se gosti na Zlatiboru zadrže što duže, u velikoj mjeri obogaćena. Ovdašnja pijaca koja nudi gotovo neograničen izbor domaćih specijaliteta, užičkog kajmaka, sireva, meda, džemova, čajeva, mesnih proizvoda, suvenira, tradicionalnih odjevnih predmeta i nošnji i tradicionalnog posuđa i predmeta od drveta, poznata je nadaleko.

 

„Na Zlatiboru turisti u prosjeku borave tri ili četiri dana, a naša je namjera da učinimo sve kako bismo ih uvjerili da ova planina i okolno područje zaslužuju i duži boravak. Seoski turizam u Srbiji značajno je napredovao posljednjih godina, a gastronomska i druga ponuda je na ovom području zaista bogata, kad je taj turistički segment u pitanju. U blizini je tradicionalno srpsko etno-selo Sirogojno u kojem možete doživjeti ambijent u kojem se u Srbiji živjelo prije nekoliko vijekova.

Nije daleko ni Mokra Gora, zatim Kremna i druga zanimljiva mjesta, među kojima možemo izdvoji i Stopića pećinu kao poseban i zaista impresivan speleološki biser ovog područja.“, kaže nam direktor hotela Olimp, čiji saradnici i hotelski djelatnici na najbolji način potvrđuju sve ispričane i neispričane priče o gostoprimstvu ljudi sa Zlatibora.

ZLATIBOR62

I sami smo se u to mogli uvjeriti, ali i u istinitost navoda iz ovdašnjih turističkih brošura da ćete se na ovoj planini gotovo uvijek probuditi uz zrake sunca koje se već od ranih jutarnjih nezaustavljivo probijaju kroz prozore hotelske sobe. I zaista je bilo tako. A sve sobe i apartmani u hotelu Olimp imaju sopstveni balkon, što je posebna prednost zbog jedinstvenog pogleda na zlatiborski planinski masiv.

Uređene su svijetlim bojama i imaju namještaj od svijetlog drveta. Svaka soba je opremljena klima-uređajem, kablovskom televizijom i mini-barom, a kupatila su prostrana i veoma lijepo uređena. Hotel Olimp prepoznatljiv je i po vrhunskoj ponudi svog restorana u kojem gosti mogu uživati u jelima nacionalne i internacionalne kuhinje. Ono što smo se također uvjerili iz prve ruke je i činjenica da smo na Zlatiboru vidjeli veliki broj automobila sa bosanskohercegovačim registarskim oznakama, kao potvrdu da je našim sunarodnjacima ova destinacija sve zanimljivija.

ZLATIBOR63

„Trend porasta broja gostiju iz Bosne i Hercegovine značajan je posljednjih godina. Izuzetno nam je drago da je tako, jer sa gostima iz vaše zemlje imamo zaista najljepša iskustva. Gosti iz Bosne i Hercegovine su naravni, uvijek veseli i izuzetno ih je lako ugostiti. Mi ćemo se truditi da im pružimo što više i da kada jednom dođu na Zlatibor i u naš hotel, to postane njihovo stalno odredište za dane odmora i bijeg od užurbane svakodnevnice i stresa koji je postao sastavni dio naših života.“, kaže nam za kraj ugodnog razgovora gospodin Miodrag Ilić, direktor koji već deceniju i pol stoji na čelu poznatog hotela.

/ Fotogalerija
/ Sažetak