NAWC: Novinske agencije moraju se prilagođavati potrebama tržišta
Datum objave: 17. 11. 2016 - 16:55

NAWC: Novinske agencije moraju se prilagođavati potrebama tržišta

Novinske agencije moraju se prilagođavati tehnološkim i drugim promjenama uvodeći različite inovacije u svoj rad, jedna je od glavnih poruka 5. svjetskog kongresa novinskih agencija (NAWC) koji je protekla dva dana održan u Bakuu, glavnom gradu Azerbajdžana.

U vremenu ubrzanog razvoja novih medija novinske agencije moraju odgovoriti na potrebe tržišta. Predsjednik uprave Notimexa, Alejandro Ramos Esquivel naglasio je kako su se dogodile velike promjene u tehnologiji i  da je Internet je otvorio put za globalne promjene.

-Danas pametni telefoni služe glavni izvor vijesti. Broj TV i radio publike je u opadanju, a prosjek prihoda od tradicionalnih medija također opada. Konvencionalni medij nestaje - upozorio je Esquvel.

Zbog tehnoloških promjena potrebna je i dodatna edukacija novinara, a kako bi bili inovativni i pratili razvoj medija novinske agencije, istaknuto je na Kongresu, posebno moraju staviti naglasak na razvoj video servisa i obuku novinara i urednika u tom segmentu. Inovacije su ono, naglašeno je na Kongresu, što će sačuvati poziciju i ulogu novinskih agencija na medijskom tržištu. Razvoj vlastitih aplikacija, bolje korištenje društvenih mreža, neki su od prijedloga koji su praktično prezentirani sudionicima Kongresa.

Zaštita medijskih sloboda, sprječavanje širenja dezinformacija i jezika mržnje, financijska stabilnost agencija, sigurnost novinara, zaštita autorskih prava, također su teme o kojima su raspravljali predstavnici više od 100 novinskih agencija iz cijelog svijeta.

Na marginama Kongresa predstavnici Federalne novinske agencije (FENA) potpisali su sporazum o suradnji s pakistanskom agencijom PPI (Pakistan Press International),  a dogovoreno je potpisivanje sličnih sporazuma s nekoliko drugih agencija iz cijelog svijeta. Na ovaj način Fena nastavlja širiti mrežu partnerskih agencija i osigurava nove sadržaje u svojim servisima. Fena je jedina agencija iz Bosne i Hercegovine koja je sudjelovala na 5. svjetskom kongresu novinskih agencija u Bakuu.

Naredne tri godine NAWC-om će predsjedati generalni direktor azerbajdžanske novinske agencije Azertac, Aslan Aslanov. Za novog glavnog tajnika NAWC-a izabran je direktor bugarske novinske agencije BTA Maksim Minčev, a Sofija će biti domaćih 6. svjetskog kongresa novinskih agencija.

/ Sažetak