Sport i dijabetes mogu zajedno
Datum objave: 14. 11. 2016 - 16:25

Sport i dijabetes mogu zajedno

Dijabetološko udruženje Federacije BiH, Savez udruženja dijabetičara u Federaciji BiH i Udruženje dijabetičara djece i omladine KS organizirali su danas u Sarajevu centralnu manifestaciju koja za cilj ima skrenuti pažnju javnosti na probleme u tretmanu dijabetesa i otkloniti predrasude koje prate osobe s dijabetesom u BiH.

Centralna manifestacija obilježavanja Svjetskog dana dijabetesa za BiH, na Trgu djece Sarajeva, održana je pod sloganom "Sport i dijabetes mogu zajedno".

Tim povodom upriličen je i turnir u malom nogometu (na montažnom terenu) jer smatraju da treba razbiti predrasude i mišljenja o tome da su sport i dijabetes (šećerna bolest) nespojivi. Primjeri za to su, kažu, vrhunski sportaši koji su rezultate postigli iako su imali dijagnosticiran dijabetes.

Istovremeno, na štandovima je za stanovništvo omogućeno mjerenje nivoa šećera u krvi.

Međutim, predsjednik Saveza dijabetoloških udruženja u BiH Midhat Mujić sa žaljenjem konstatira da im se nisu pridružili predstavnici nadležnih institucija koje su i na taj način namjeravali upozoriti na probleme s kojima se suočavaju osobe s dijabetesom, a sve zarad poboljšanja zdravstvene zaštite osoba s dijabetesom posebno mladih. To ih, kaže, neće obeshrabriti te će istrajati u namjeri da se izbore za svoja prava.  

U povodu Svjetskog dana dijabetesa, u laboratoriji Prolab 14. i 15. novembra može se besplatno mjeriti glikozirani hemoglobin (najbolji pokazatelj stanja dijabetesa).

Statistika pokazuje da je u FBiH u porastu incidenca obolijevanja djece i mladih od dijabetesa kao što je u porastu i broj oboljelih u svijetu. Procjenjuje se da u BiH dijabetes ima 380.000 do 400.000 ljudi. Zabrinjava činjenica da ima mnogo neotkrivenih slučajeva, a kad im se dijabetes i dijagnosticira oni već imaju komplikacije.

/ Sažetak