Faruk Čaluk predsjednik vladine turističke zajednice u KS, Ustavni sud još uvijek bez odluke
Datum objave: 23. 10. 2016 - 22:25

Faruk Čaluk predsjednik vladine turističke zajednice u KS, Ustavni sud još uvijek bez odluke

Faruk Čaluk imenovan je za vršioca dužnosti predsjednika Turističke zajednice Kantona Sarajevo, koju je nedavno osnovala kantonalna Vlada, uz postojeću Turističku zajednicu u kantonu.

Premijer kantona Elmedin Konaković rekao je da još nije održana Osnivačka skupština nove turističke zajednice, ali će se to desiti u narednih nekoliko dana.

Zakon o Turizmu u KS - na osnovu kojeg je Vlada osnovala novu turističku zajednicu u Sarajevu - još  se nalazi na Ustavnom sud FBiH. Sud utvrđuje da li je ovaj zakon donesen u skladu sa Ustavom FBiH. 

Zakon o turizmu u KS donijela je krajem aprila ove godine Skupština Kantona Sarajevo, ali su zastupnici SDP-a, DF-a, BPS-a i nezavisni zastupnik Hamed Aljović i dio zastupnika iz SBB-a zatražili ocjenu ustavnosti Zakona, navodeći da nije ispoštovana procedura prilikom donošenja ovog zakona. Ključna zamjerka je da Kanton Sarajevo nije dobio saglasnost Federacije FBiH kada je usvajao vlastiti zakon o turizmu, iako je kanton morao imati saglasnost viših nivoa vlasti.

Niko ne zna da li će Ustavni sud zakon proglasiti važećim, ili će ga oboriti. 

Ukoliko Ustavni sud FBiH zakon proglasi neustavnim, smatrat će se nezakonitim osnivanje i poslovanje novoformirane turističke zajednice u KS, piše NAP.

/ Sažetak