Pomoć Konjević Polju i iz Sidneya
Autor: Fena
Datum objave: 21. 01. 2014 - 09:39

Pomoć Konjević Polju i iz Sidneya

Australska Unija BH asocijacija (AUBHA) u Sidneyu organizirala je humanitarnu zabavu u BH Centru za djecu i roditelje Konjević-Polja i prikupila sredstva od 3.800 dolara.

Tome treba dodati iznos od 2.000 dolara koji će Džemila Arnautović lično poslati i tako podržati roditelje i djecu u naporima da pohađaju nastavu na svom bosanskom jeziku i izučavaju nacionalne predmete zemlje Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz Australske Unije BH asocijacije.

AUBHA smatra da vlasti u BiH treba da prihvate standarde razvijenih i demokratskih zemalja koje svim etničkim zajednicama omogućavaju izučavanje vlastite tradicije i kulture na maternjem jeziku.

Jedan od najboljih primjera je Australija gdje je bosanski, zajedno s još pedesetak drugih jezika, uvršten u nastavu i u osnovnoj i srednjoj školi.

Iste večeri iskorištena je prilika da se građani BiH koji žive u Sidneyu posljednji put vide i pozdrave s ambasadorom Damirom Arnautom kome je istekao mandat.

Ambasador Arnaut je zahvalio svim građanima BiH u Australiji na saradnji u proteklom periodu i zamolio ih da istu podršku pruže i njegovom zamjeniku koji će uskoro doći u Canberru.

Počasni konzul BiH u Sidneju Chris May je istakao veliko zadovoljstvo što je sarađivao s Arnautom i obećao svoju pomoć bh. građanima u Australiji.

/ Sažetak