Zeleni čaj jača imunitet i poboljšava koncentraciju
Datum objave: 20. 01. 2014 - 21:30

Zeleni čaj jača imunitet i poboljšava koncentraciju

Zeleni čaj pravi je izvor zdravlja, a poznat je još od davnina. Ukoliko ga ne konzumirate, postoji cijeli niz prednosti zašto bi zeleni čaj trebali piti svaki dan.

Zeleni čaj sadrži šest osnovnih polifenola, više katehina nego crni čaj i alkaloide poput kofeina koji mu daje stimulirajuća svojstva. Jedan je od najpoznatijih čajeva na tržištu koji se koristi za mršavljenje zbog svojih svojstava da ubrzava metabolizam.

Nekoliko istraživanja potvrdilo je da redovito ispijanje zelenog čaja smanjuje rizik od srčanog udara i bolesti krvožilnog sustava te smanjuje kolesterol. Čisti kožu pa i djeluje na poboljšanje tena, posebice u osoba koje imaju nekakvih problema s kožom. 

Pomaže u borbi protiv tumora

Zeleni čaj preporučuje se i osobama oboljelima od nekog vrsta tumora i leukemije. Katehin EGCG jedan je od antioksidansa iz zelenog čaja, a istraživanja su pokazala da je upravo taj spoj važan za obranu organizma od raka dojke, piše Alternativa za vas.

EGCG sprječava razvoj krvnih žila u stanicama raka dojke i tako onemogućuje njihov rast.

Zbog svojih umirujućih svojstava preporučuje se piti zeleni čaj i kada ste pod stresom. Jača imunološki sustav pa ga je dobro piti i ako vas muči prehlada ili gripa, a pomaže u poboljšanju koncentracije te kod alergija, astme...

Zeleni čaj sadrži kofein pa ga je poželjno piti tijekom dana, ujutro i rano prijepodne da ne bi imali problema s nesanicom. Mogu ga piti i djeca, trudnice i dojilje, ali tek jednu ili do dvije šoljice na dan.

/ Sažetak