Crnadak završava učešće na zasjedanju Generalne skupštine UN-a
Datum objave: 23. 09. 2016 - 10:45

Crnadak završava učešće na zasjedanju Generalne skupštine UN-a

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak danas završava svoju posjetu 71. zasjedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija u Njujorku, gdje je učestvovao na neformalnom sastanku ministara inostranih poslova država članica Procesa saradnje zemalja jugoistočne Evrope (SEECP).

- Saradnja unutar SEECP-a ide rame uz rame s eurointegracijskim procesima, što je krajnji cilj našeg regiona, a Evropska unija nikada neće biti potpuna bez integracije cijeloga jugoistoka Evrope kao njenog sastavnog dijela - naglasio je Crnadak.

Također, povodom predsjedavanja BiH Centralnoevropskom inicijativom (CEI) održao je neformalni sastanak s ministrima vanjskih poslova zemalja članica ove regionalne inicijative, koju je ocijenio efikasnom platformom za integraciju u EU zemalja kandidata za članstvo.

Na zasjedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, koje se održava od 20 do 26. septembra, tokom trilateralnih susreta s ministrima vanjskih poslova BiH, Srbije i Turske, odnosno BiH, Hrvatske i Turske, sagovornici su bili jednoglasni u apelu na smirivanje tenzija u regionu.

Ukazali su na potrebu da se zemlje zapadnog Balkana trebaju fokusirati na suštinske probleme koji se odnose na jačanje stabilnost, međusobnog povjerenja, ekonomski razvoj i proces evropskih integracija, saopćeno je iz Kancelarije za odnose s javnošću ministarstva vanjskih poslova BiH.

/ Sažetak