VIDEO: Muzika koja je obilježila najveća bh. filmska ostvarenja Melodije po kojima pamtimo poslijeratne filmove
Datum objave: 20. 01. 2014 - 21:49

VIDEO: Muzika koja je obilježila najveća bh. filmska ostvarenja

Poslijeratna bosanskohercegovačka kinematografija može se pohvaliti brojnim nagradama sa najprestižnijih filmskih festivala. Oscar, Zlatni medvjed, Srebrni medvjed priznanja su dodijeljena našim umjetnicima od strane najstrožije filmske kritike. Međutim, publika ne ide toliko duboko u analizu filmskih ostvarenja, ona je najviše impresionirana onim što budi njene emocije – muzikom koja dodatno oživljava filmsku sliku . Neke pjesme i muzičke scene iz bh. filmova tjerale su nas na suze, uz neke smo padali u sevdah, dok su neke kritički osuđivale društvo u kojem su nastale. Donosimo vam najupečatljivije pjesme iz poslijeratnih bh. filmova.

Pjesma "Iznad Tešnja zora sviće" iz filma "Gori vatra" režisera Pjera Žalice vjerovatno je najpoznatija filmska numera u poslijeratnoj bh. kinematografiji. Kompozicija Saše Lošića Loše dobila je nagradu Davorin 2004. godine za najbolju filmsku muziku, a postala je i himna lokalnog fudbalskog kluba. 

Pjesma "Zlatna dolina" repera Ede Maajke bila je promotivna numera za film Srđana Vuletića "Ljeto u Zlatnoj Dolini" iz 2003. godine. Ona  prati temu filma, secira društveni kontekst u kojem izgubljena generacija, prinuđena da brani čast, prelazi na suprotnu stranu zakona.

Scena iz filma "Remake" režisera Dine Mustafića, u kojoj glumac Mario Drmać izvodi poznatu narodnu pjesmu "Il' je vedro il' oblačno" nikoga ne ostavlja ravnodušnim. U nekoliko minuta, koliko scena traje, najbolje je prikazana osobina našeg naroda koji pjeva i kad mu je najteže.

"Kad procvatu behari" je ilahija koja se u nešto drugačijem aranžmanu pojavljuje u filmu "Nafaka" režisera Jasmina Durakovića. Zagrebački hor "Arabeske" i Zabranjeno Pušenje koji su izveli ovu numeru, pokazali su se kao dobitna kombinacija.

Loša je i numerom "Malo je malo dana" iz filma "Kod amidže Idriza" pokazao svu raskoš kompozitorskog talenta, te zasluženo dobio još jednog "Davorina" za najbolju filmsku muziku 2005. godine. Pjesma posebnom emocijom spaja ljude koji se nisu dugo vidjeli i promoviše akšamluk kao specifičnost bh. čovjeka.

Iako je film "Armin" ostvarenje hrvatskog režisera Ognjena Sviličića, glavne uloge tumače bh. glumci što je dovoljan razlog da jednu scenu iz tog filma uvrstimo na našu listu. Scena u kojoj Armin u toku izvođenja pjesme Halida Bešlića pada zbog napada epilepsije, budi posebnu emociju i pokazuje kako nekada prevelika želja ustvari ruši san. 

"Dok Miljacka protiče" naslovna je pjesma filma "Duhovi Sarajeva" Envera Puške. Hari Varešanović otpjevao ju je zajedno za Draženom Žerićem Žerom, a protkana je emocijom koja nam približava pojam vječne ljubavi.

Pjesma "Mliječni put" istoimenog filma Faruka Sokolovića iz 2000. godine balada je Zlatana Fazlića Fazle. Po njoj, kao i po pokojnom glumcu, Žanu Maroltu, najviše pamtimo ovaj film. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

/ Sažetak