Hrustemović: Cilj je bio finale, važno je da smo održali kontinuitet
Datum objave: 20. 09. 2016 - 14:20

Hrustemović: Cilj je bio finale, važno je da smo održali kontinuitet

 Selektor reprezentacije BiH u sjedećoj odbojci Mirza Hustemović zahvalio je danas na emotivnom dočeku u Sarajevu istakavši da su „došli ljudi koji razumiju ono što radimo“.

On je izjavio na pres-konferenciji, koju je Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo organiziralo na Sarajevskom aerodromu povodom osvajanja srebrne medalje na Paraolimpijskim igrama u sjedećoj odbojci, da poraz ponekad znači i pobjedu, te da je reprezentcija imala za cilj da se domogne finala što je i učinila.

- Mi smo ostvarili, ali smo od jake želje pregorili, ne tražimo alibi, ipak je bitno da smo održali kontinuitet. Vraćamo se s medaljom, ali je ovo samo kap u moru vezano za invalidski sport, jedna Poljska, a da ne kažem mnogo jače zemlje, izađe na defileu s više od 100 učesnika, što znači da su napredovali - naglasio je Hrustemović.

Kapiten srebrenih momaka Sabahudin Delalić rekao je da su Paraolimpijske igre u Riju bile ogroman projekat, te da su prije polaska obećali finale.

- Možda je ovo bio po prvi put da nismo bili sigurni, znali smo sta nas očekuje, gledali smo da što lakše dođemo do finala, da izbjegnemo Brazil, pa smo išli na Egipat. Iran je bio bolji, teško se boriti sa divom od dva metra i 45 centimetara, on je u finalu uzeo 28 poena - rekao je kapiten.

Osvojili smo, dodao je, srebrenu medalji, ovo je peto finale.

- Mislim da se ne može niko pohvaliti tim uspjehom. Iduće godine je evropsko, pa svjetsko prvenstvo. Nadamo se da ćemo naći načina da se borimo protiv takvih divova - izjavio je Delalić.

Na novinarsko pitanje za iskusnije igrače reprezentacije, da li namjeravaju ulazit u naredni olimpijski ciklus, Delalić je odgovorio da su oni na raspolaganju, ali da je odluka na selektoru.

- Postepeno pravimo smjenu, a tako će biti i u narednom periodu - zaključio je Delalić.

Ministar kulture i sporta KS-a Mirvad Kurić kratko se obratio, istakavši da su „naši momci zlatni i uvijek će biti zlatni“.

Reprezentacija BiH u sjedećoj odbojci osvojila je srebrenu medalju u Riju, nakon što je u finalu poražena od Irana.

/ Sažetak