Izgradnja turističkog grada Buroj Ozone počinje u septembru
Datum objave: 18. 08. 2016 - 15:00

Izgradnja turističkog grada Buroj Ozone počinje u septembru

 Izgradnja turističkog grada Buroj Ozone na području općine Trnovo počet će u prvoj sedmici septembra, najavio je izvršni direktor kompanije Buroj Ismail Ahmad.

Istakao je da su nakon višemjesečnih aktivnosti prikupljanja dokumentacije i dozvola stečeni uvjeti za gradnju. Rekao je da će kamen temeljac biti položen 19. septembra, a da će gradnja početi ranije.

- Vrijednost investicije veća je od 4,5 milijardi KM. Radi se o jednoj od najznačajnijih investicija u jugoistočnoj Evropi - naveo je Ahmad.

Naglasio je da menadžment kompanije Buroj u Sarajevu želi da projekt bude bosanskohercegovački i da na njemu rade domaće kompanije i stanovništvo.

Po njegovim riječima bit će sagrađeno više od 1.000 luksuznih vila s bazenima, hotelski kompleks s kongresnim centrom koji će brojati više od 75 hotela, trgovinski centar Zayed Mall na milion kvadratnih metara, žičara do Bjelašnice duga 6.500 metara te najsavremeniji sportski i medicinski centri.

Ahmad je najavio da će Buroj Ozone biti ''evropski Dubai''.

- Dizajniramo i gradimo takav grad u koji će na pripreme dolaziti najveće sportske ekipe poput Barcelone, Bayerna... - naglasio je.

Načelnik Općine Trnovo Ibro Berilo kazao je da se radi o velikom projektu od kojeg će koristi imati cijela općina, kanton, ali i šire.

S obzirom da je plan da projekt obuhvati površinu od 137 hektara, Berilo je istakao da područje općine Trnovo neće imati dovoljno radne snage da pokriju potrebe Buroj Ozona.

- Samo na održavanju će trebati više osoba nego što mi imamo nezaposlenih. Ovo je novo Trnovo - rekao je Berilo.

Predviđeno je da projekt bude završen do 2025. godine.

/ Sažetak