Prevencija i podizanje svijesti bitni u borbi protiv bubrežnih oboljenja
Datum objave: 28. 06. 2016 - 21:47

Prevencija i podizanje svijesti bitni u borbi protiv bubrežnih oboljenja

Simpozij ''Zašto svaki ljekar treba da bude upoznat s akutnom bubrežnom ozljedom" održan je danas u Sarajevu, a naglašen je značaj prevencije akutne i hronične bubrežne bolesti te informiranje o bolesti bubrega.

Organizatori - Univerzitetski klinički centar u Sarajevu, ''The Seffield Kidney Institute" iz Velike Britanije, Klinika za hemodijalizu i Institut za naučnoistraživački rad i razvoj, i ranije su se sastajali sličnim povodom ističući da bolest bubrega predstavlja problem svjetskih razmjera.

Simpozij su otvorili Arif Kwaja sa Seffield Kidney Institute te Enra Suljić i Halima Resić s UKCS-a. Izrazili su zadovoljstvo zbog saradnje i razmjene iskustava na polju koje je jako značajno u zdravstvu.

Kwaja je podsjetio da su Klinika za hemodijalizu iz Sarajeva i Sheffield Kidney Institute sestrinski renalni centri od 2013. godine, a da je cilj saradnje prevencija hronične bubrežne bolesti u Kantonu Sarajevo i prevencija akutne bubrežne ozljede u sarajevskom kliničkom centru.

Saradnja je do sada rezultirala brojnim simpozijumima, a predavači su bili ugledni profesorima iz Velike Britanije i Bosne i Hercegovine.

Naglašavajući značaj prevencije i informiranja o bubrežnim bolestima, učesnici su kazali da su prvih nekoliko stadija oboljenja neprepoznati te da zbog toga bitno organizirati radionice i simpozije i podizati svijest javnosti.

/ Sažetak