Cijene ljetovanja u Antaliji povoljnije nego proteklih godina
Datum objave: 17. 06. 2016 - 11:10
Foto: Foto Fena/Centrotours

Cijene ljetovanja u Antaliji povoljnije nego proteklih godina

Predstavnici više turističkih agencija iz Bosne i Hercegovine borave u Antaliji u Turskoj ispitujući mogućnost aranžmana za ovogodišnje ljetovanje na turskoj obali.

Turistički agenti iz BiH obilaze hotele, provjeravaju smještajnu ponudu i druge sadržaje na antalijskoj rivijeri, dijelu Turske poznatom i po kulturno-historijskoj baštini koja je privlačna za turiste. Jedna od znamenitosti je plaža u Alanji, duga sedam kilometara, nazvana po drevnoj egipatskoj kraljici Kleopatri. U Alanji se rado prepričava legenda da je zbog Kleopatre, koja je boravila tamo, zaljubljeni Marko Antonije dopremio iz Egipta pijesak sa sitnim granulama za ovu plažu.  

Sarajevska agencija Centrotours, u čijoj su organizaciji bh. turistički djelatnici zajedno s grupom turista doputovali iz BiH, realizirala je u srijedu ovogodišnji prvi avionski čarter-let u Antaliju.

Planira još više od 20 letova sa jutarnjim polaskom srijedom i nedjeljom iz Sarajeva.

Antalija, s velikim brojem hotela, ove godine nema gostiju koliko je imala prije, jer je izostala najbrojnija klijentela iz Rusije.

Za turizam Antalije, odsustvo najbrojnijih turista znači velike gubitke, a ovakva situacija uticala je i na smanjenje cijena.

-Lani je u organizaciji Centrotoursa na antalijskoj rivijeri  boravilo 2.000 gostiju iz BiH. Ove godine agencija očekuje približan broj, jer su cijene hotela trenutno veoma povoljne, a sigurnosna situacija uobičajena - izjavio je Feni direktor Centrotoursa Muamer Lutvić.

 

/ Sažetak