Ukrajina pobjednik Eurosonga
Datum objave: 15. 05. 2016 - 10:18

Ukrajina pobjednik Eurosonga

61. izdanje takmičenja za najbolju pjesmu Starog kontinenta - Eurosong održano je u Stockholmu, a zemlja koja će naredne godine ugostiti najveće pjevačko šlager izdanje je Ukrajina.

Ukrajina je u konačnom zbiru poena nakon glasanja žirija i publike imala 530 poena, Australija je završila na drugom mjestu dok je Rusija bila treća.

U prepunoj Globe Areni u glavom gradu Švedske, publici se predstavilo 26 izvođača, odnosno 26 pjesama koje su izborile finale Eurosonga, a domaćini - voditelji takmičenja bili su Petra Mede, i prošlogodišnji pobjednik, Šveđanin Mans Zelmerlow, koji su vodili program koji je gledao milionski auditorijum.

 

Sistem glasanja je bio drukčiji nego prethodnih godina. Žiri sastavljen od osoba iz 42 zemlje, nosio je 50 posto bodova, a drugih 50 posto glasova dalo je gledateljstvo iz 42 zemlje.

Novi sistem je unio veliku dozu uzbudljivosti s obzirom da je pobjednik ostao nepoznat do samog kraja.

Od zemalja iz regije, finale su se plasirale dvije dame, Sanja Vučić, predstavnica Srbije koja se predstavila pjesmom "Goodbye (Shelter)", koja je nastupila 15. i Nina Kraljić, predstavnica Hrvatske koja je izvela pjesmu "Lighthouse".

Podsjećamo, predstavnici BiH nisu prošli prvo polufinale, koje se održalo 10. maja. Fuad Backović Deen, Dalal Midhat Talakić, Ana Rucner i Jala Brat nisu uspjeli dobiti naklonost publike i žirija, te se naći među 10 zemalja koje su prošle u prvoj polufinalnoj noći.

Domaćine je ove godine predstavljao Frans, sa pjesmom "If I Were Sorry", koji je javnosti postao poznat kao šestogodišnjak, kada je izveo pjesmu posvećenu Zlatanu Ibrahimoviću. 

 

 

 

/ Sažetak