Datum objave: 17. 04. 2016 - 17:58

"Zašto je analiza moga testa trajala četiri sedmice duže?!"

Njemački bokser bosanskohercegovačkih korijena Adnan Ćatić danas se oglasio preko zvaničnog Facebook profila kako bi iznio svoju stranu u vezi optužbi da je koristio nedozvoljenu supstance za borbu protiv Fedora Čudinova.

Jučer je objavljena vijest da je u Ćatićevim nalazima pronađena nedozvoljena supstanca stanazolol što bi, ukoliko bi se utvrdilo da je tačno, moglo dovesti da mu se oduzme pojas svjetskog prvaka. Također, ovo bi za Ćatića značilo i suspenzije iz daljeg bavljenja boksom.

Njemački bokser, poznatiji u svijetu kao Felix Sturm, odbacio je ove optužbe i poručio da će "učinit sve kako bi dokazao svoju nevinost".

"Objavljene su informacije da je u mom doping testu, urađenom 20. februara ove godine, pronađen 3-Hydroxystanozolol glucuronid, sredstvo koje se koristi za izgradnju mišića i debljanje. Trebalo je punih osam sedmica da me obavijeste da sam pozitivna. Obično rezultati testa se saznaju nakon dvije do tri sedmice. Rezultati doping test Lucasa Browna, koji se borio protiv Ruslana Chagajeva, isporučeni su nakon dvije sedmice i pokazano je da je on bio pozitivan. U mom slučaju analiza testova trajala je 4 sedmice duže nego što inače traje da bi pokazala da sam pozitivan?! U mojoj karijeri uradio sam više od 100 doping testova gdje su mi uzeti nalazi krvi i urina i niti jedan nije bio pozitivan. Mnogi ti testovi su bili nenajavljeni. Učinit ću sve da dokažem svoju nevinost", poručio je Ćatić i dodao da će, "kada se sve riješi", fanovi i javnost dobiti detaljan izvještaj na njegovoj Facebook stranici.

/ Sažetak