Amelu Tuki dodijeljena Državna nagrada za sport za 2015.
Datum objave: 17. 03. 2016 - 14:56

Amelu Tuki dodijeljena Državna nagrada za sport za 2015.

Ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović dodijelio je danas atletičaru Amelu Tuki Državnu nagradu za sport Bosne i Hercegovine za 2015. godinu.

„Nije bilo dileme o tome čiji rezultati u prošloj godini zavređuju da budu nagrađeni. Amel zaslužuje mnogo veću podršku nego što je to bilo do sada. Sigurni smo da će njegovi rezultati u olimpijskoj 2016. godini biti još bolji nego u prošloj sezoni“, rekao je ministar Osmanović.

Atletičar Amel Tuka zahvalio je dodijeljenom priznanju i naglasio je da su dosadašnji rezultati veliki motiv za nastavak karijere. „Medalja na Olimpijskim igrama je moja želja i želja mog trenera. Posvećeni smo tom cilju, i sa velikim samopouzdanjem dočekujemo predstojeću atletsku sezonu“, rekao je Tuka.

Ministar civilnih poslova Adil Osmanović ukazao je na značaj atletike kao bazičnog sporta. Naglasio je da je svjestan činjenice da finansijska sredstava kojima Ministarstvo raspolaže nisu dovoljna, ali da će biti učinjen maksimalan napor da se podrži vrhunski sport u Bosni i Hercegovini.

Amel Tuka jedan je od troje atletičara iz Bosne i Hercegovine koji su do sada ispunili normu za učešće na Olimpijskim igrama u Rio de Јaneiru. U Atletskom savezu ističu da očekuju da će taj broj biti veći, a posebno su ponosni na činjenicu da su atletičari iz BiH ispunili A olimpijske norme, što govori o kvalitetnom radu u tom sportu.

/ Sažetak