Datum objave: 29. 02. 2016 - 09:08

"Povratnik" donio Oscara Leonardu DiCapriju i Alejandru Inarrituu; Brie Larson najbolja glumica

- Leonardo DiCaprio dobio je u nedjelju svojega prvog Oscara za ulogu u filmu "Povratnik" meksičkoga redatelja Alejandra Inarritua, koji je drugu godinu za redom dobio Oscara za najbolju režiju, dok je Oscar za najbolju glavnu glumicu pripao Brie Larson za ulogu u filmu "Soba".

 DiCaprio je tijekom dvadesetpetogodišnje karijere za Oscara bio nominiran četiri puta, triput za glavnu ulogu (Avijatičar, Krvavi dijamant i Vuk s Wall Streeta) i jednom za sporednu (Što muči Gilberta Grapea).

 Ove je godine smatran favoritom za Oscara za ulogu trapera kojega teško ozlijeđenog nakon napada medvjeda ostali članovi ekspedicije ostavljaju da umre. U borbi za preživljavanje njegov lik Hugo Glass probija se kroz snijegom pokrivene šume do logora.

 Zahvaljujući na nagradi DiCaprio je rekao: "Ne smijemo uzeti ovaj planet zdravo za gotovo. Ja ne uzimam ovu večer zdravo za gotovo." Snimajući ovaj film, dodao je, "morali smo otići na južnu polutku da bismo pronašli snijeg. Klimatske promjene su stvarne, događaju se u ovom trenutku. Sve su vrste ugrođene i moramo zajedno raditi i podupirati one čelnike diljem svijeta koji ne zagovaraju velike zagađivače i velike korporacije, nego one koji govore u ime cijeloga čovječanstva."

 Film je sniman sedam mjeseci u Kanadi i Argentini, uz korištenje samo prirodnoga svjetla u teškim uvjetima i po iznimno hladnom vremenu.

 Osim DiCaprija u kategoriji najboljega glumca bili su nominirani Bryan Cranston (“Trumbo”), Matt Damon (“Marsovac”), Michael Fassbender (“Steve Jobs”) i Eddie Redmayne (“Dankinja”).

 Redatelj "Povratnika" Alejandro Inarritu ove je godine ponovio uspjeh ostvaren lani s filmom "Birdman" i tako postao treći redatelj u povijesti koji je nagradu dobio dva puta, nakon Johna Forda (1941. i 1942.) i Josepha Mankiewicza (1950. i 1951.)

 "Ne mogu vjerovati", rekao je Inarritu primajući zlatni kipić, zahvaljujući pritom glavnom glumcu Leonardu di Capriu.

 Inarritu je citirao rečenicu kojom se glavni lik osvrće na rasne predrasude te naglasio da "ova generacija ima sjajnu priliku doista se osloboditi od svih predrasuda i takvoga plemenskog načina razmišljanja te zauvijek osigurati da boja kože postane jednako irelevantna kao i dužina kose".

 Uz njega u kategoriji najboljeg redatelja bili su nominirani i Adam McKay ("Oklada stoljeća"), George Miller ("Pobješnjeli Max: Divlja cesta"), Lenny Abrahamson ("Soba") te Tom McCarthy ("Spotlight").

 Brie Larson Oscara je dobila za ulogu u emotivnom trileru "Soba" o majci i sinu zarobljenima u prostoriji od devet četvornih metara bez prozora,

 To je prvi Oscar i nominacija za 26-godišnju Larson koja je glumila u više od 45 filmova i televizijskih emisija u protekla dva desetljeća. U utrci za Oscara "pretekla" je prijašnje dobitnice te nagrade Cate Blanchett ("Carol") i Jennifer Lawrence ("Joy") te Charlotte Rampling (“45 godina”), Saoirse Ronan (“Brooklyn”).

Morriconeu Oscar za najbolju filmsku glazbu 

 Talijanski skladatelj Ennio Morricone dobio je Oscara za najbolju originalnu glazbu za film Quentina Tarantina "Mrska osmorka".

 Osamdesetsedmogodišnji autor glazbe za više od 500 filmova dosad je dobio tek počasnog Oscara za životno djelo.

 Zahvaljujući na nagradi, čestitao je Johnu Williamsu, nominiranom za glazbu za film "Ratovi zvijezda: Sila se budi", kao i redatelju Tarantinu istaknuvši kako nema dobre glazbe bez sjajnoga filma.

 Oscara za najbolju originalnu pjesmu dobili su Jimmy Napes i Sam Smith za "Writing's On The Wall" skladanu za film o Jamesu Bondu "Spectre" Sama Mendesa.

Mađarski film "Saulov sin" najbolji film na stranom jeziku

 Oscara za najbolji film na stranom jeziku dobio je "Saulov sin", dugometražni prvijenac Laszla Nemesa, nekadašnjeg asistenta slavnoga Bele Tarra.

 Radnja filma smještena je u nacistički logor 1944. i govori o Saulu, mađarskom pripadniku Sonderkommanda, jedinice židovskih zatvorenika izoliranih od ostatka logora koji su zaduženi za odvođenje zatvorenika u plinske komore.

 Film je nagrađen u Cannesu, a osvojio je i Zlatna kolica u kategoriji dugometražnog filma prošlogodišnjega Zagreb Film Festivala. 

 Uz film "Saulov sin" u kateogoriji filma na stranom jeziku bili su nominirani "Zagrljaj zmije" (Kolumbija), "Mustang" (Francuska), "Theeb" (Jordan) i "Rat" (Danski).

/ Sažetak