Emir Lokmić - Nada i uzdanica našeg skijanja
Datum objave: 29. 02. 2016 - 10:09

Emir Lokmić - Nada i uzdanica našeg skijanja

Emir Lokmić je najveća nada našeg zimskog sporta. Ovaj talentovani sarajlija ima sjajnu sezonu iza sebe, nekoliko izvrsnih rezultata koji garantuju veliku budučnost u ovom sportu. Emir je najmlađi učesnik Svjetskog prvenstva u Alpskom skijanju održanog u američkom Biver Cricu u februaru 2015 godine.

Učenik gimnazije "Obala Sarajevo" je rođen 23. decembra 1997 godine i sa svojih 18 godina već je napravio sjajne rezultate.

Imamo odličan i mlad tim , kaže Emir. Tu su Šljivic Marko, Eman Emrić, te dvojica iskusnijih reprezentativaca Igor Laikert i Marko Rudić. Važno je napomenuti da imamo dobru potporu skijaškog saveza BiH i sekretara Jelene Dojčinovic. Radi se veoma ozbiljno,  u ovoj sezoni smo imali 106 dana skijanja sto je izuzetno dobro. 

U kojoj je disciplini Emir najbolji ?

 Moja disciplina je slalom, zatim veleslalom ali trenutno radimo i treniramo i  brze discipline, superveleslalom, spust i alpsku kombinaciju. Moj dugogodišnji trener je Nedžad Mirojevic koji je odličan radnik i sve uspjehe dječijeg skijanja te današnje uspjehe naših takmicara možemo u velikoj mjeri pripisati upravo treneru.

emirlokmiskijanje

Sa radom dolaze i rezultati !

To je normalan proces, mnogo se radi i trenira i zato me raduje da sam nedavno na Na FIS utrci slaloma u italijanskom Monte Croce u konkurenciji 105 takmičara zauzeo treće mjesto. Vjerujte da je to fantastičan rezultat. Upravo su dvojica Italijana bili ispred mene. Za drugoplasiranim Biocochijem sam zaostao samo 11 stotinki a za pobjednikom Cansio Pitrom 74 stotinke. Prvoplasirani je inaće najuspješniji mladi talijanski takmičar, drugoplasirani na olimpijadi mladih u Lilehameru održanih prije desetak dana.

Očekivanja u narednom periodu ?

Nadam se ulasku među trideset u svjetskom kupu, zašto ne kazati i jednog dana biti na postolju. To će biti moja afirmacija ali i pobjede za afirmaciju BiH te alpskog skijanja u našoj zemlji uopšte .Mi smo olimpijska zemlja i mi moramo konaćno praviti rezultate koji bi odgovarali renomeu naše zemlje. Ova reprezentacija je mlada, rezultati su uistinu dobri i treba nas podržati završio je ovaj sjajni mladi sportista koji plijeni svojim stavom i željom za uspijehom.

Zato i nije čudo da će naš Emir u subotu petog marta voziti svoju prvu trku u Svjetskom kupu. Stratat će na jednoj od najtežih staza na Podkorenu, Kranjska Gora u disciplini veleslalom. Sretno Emire.

 

 

/ Sažetak