Datum objave: 11. 01. 2016 - 16:16

"Doviđenja, Davide", svijet odaje počast Bowieju

Vijest o smrti glazbene legende Davida Bowieja izazvala je valove priznanja i počasti koje mu odaju njegovi suradnici, glazbenici na koje je utjecao, mnoge javne osobe i nebrojeni fanovi.

- Davidovo prijateljstvo osvijetlilo mi je život. Nikada nisam sreo tako briljantnu osobu. Bio je najbolji - napisao je Iggy Pop koji se s Bowiejem sprijateljio sredinom sedamdesetih. Bowie je producirao dva najbolja Iggyjeva albuma "Idiot" i "Lust for Life".

Dugodišnji Bowiejev suradnik, producent Tony Visconti, koji je s njim radio na nizu albuma, od Space Oddityja 1969. do zadnjeg koji je objavljen prije nekoliko dana, napisao je da je znao da je Blackstar Bowiejev "oproštajni poklon".

"Uvijek je radio ono što je želio. A htio je to napraviti na svoj način i na najbolji način. Njegova smrt bila je kao i njegov život - umjetničko djelo", rekao je Visconti.

"Blackstar je snimio za nas, kao oproštajni poklon. Znao sam godinama da će tako biti. Ali nisam, ipak, bio spreman. Bio je izvanredan čovjek. Sada je prikladno zaplakati", rekao je Visconti.

Madonna je napisala na Twitteru da joj je "veliki umjetnik" Bowie promijenio život. "Prvi koncert na kojem sam bila, njegov je koncert", dodala je. Kao svoje velike uzore navode ga i Gene Simmons (grupa Kiss), Marc Almond i Kanye West.

Britanski premijer David Cameron kaže da je "odrastao slušajući i gledajući pop-genija Davida Bowieja. Njegov odlazak je veliki gubitak".

Njemačko ministarstvo vanjskih poslova zahvalilo je Bowieju što je pomogao srušiti Berlinski zid mitskom pjesmom Heroes. "Doviđenja, Davide. Sada si među herojima. Hvala ti što si nam pomogao da srušimo Zid".

"Heroes", pjesma o ljubavi koja prevladava podjele, napisana je dok je Bowie živio u Berlinu u drugom dijelu sedamdesetih, nadahnut parom koji se ljubio ispred zida. Pjesmu je izveo uživo ispred Reichstaga 1987., u neposrednoj blizini zida, kako bi ga mogli čuti i s druge strane Željezne zavjese.

Pokretač Band Aida i bivši pjevač Ultravoxa Midge Ure rekao je da je Bowie bio vođa. "Mi još uvijek hodamo njegovim tragom".

Komičar Ricky Gervais, koji je nekoliko sati prije vodio dodjelu Zlatnih globusa, napisao je na Twitteru da je "upravo izgubio svog junaka".

"Volio sam tvoju glazbu. Volio sam tebe. Jednog od najvećih izvođača ikada", napisao je glumac Russell Crowe.

/ Sažetak