Deep Purple i Ćicago ulaze u Kuću slavnih rokenrola
Datum objave: 17. 12. 2015 - 15:36

Deep Purple i Ćicago ulaze u Kuću slavnih rokenrola

 Čuveni hip hop bend NWA (Niggaz wit' Attitude), Deep Purple i Ćicago su među muzičarima koji će sljedeće godine ući u Kuću slavnih rokenrola.

Kako prenosi BBC, na listi novoprimljenih članova su i Ćeap Trick i Steve Miller.

NWA je predstavljen kao "revolucionarni bend" čiji su članovi, prije svega Dr Dre i Ice Cube, uspeli da od marginalizovanih autsjadera postanu svjetske zvijezde i jedan od najkontroverznijih glasova svoje generacije.

Britanski metal sastav Deep Purple, najpoznatiji po numeri "Smoke on the Water", je zajedno sa skupinama Led Zeppelin i Black Sabbath činio "sveto trojstvo" hard rok i metal zvuka, dok je američka skupina Ćicago obilježila 1970-te svojom muzikom i hitovima poput "If You Leave Me Now", "Hard To Say I m Sorry" i "Look Away", ističe se u saopćenju Kuće slavnih rokenrola.

Svi oni su izabrani na osnovu glasova više od 800 umjetnika, istoričara i predstavnika muzičke industrije, a osnovni kriterijum, pored uticaja na razvoj rokenrola, je da su objavili svoj prvi materijal prije najmanje 25 godina.

Svečani prijem u Kuću slavnih rokenrola, koja se nalazi u Klivlendu, bit će održan u aprilu 2016. godine, prenosi Tanjug.
 

/ Sažetak