Peticija protiv realityja ili publika koja to voli gledati?
Datum objave: 03. 12. 2015 - 22:26

Peticija protiv realityja ili publika koja to voli gledati?

U Bosni i Hercegovini posljednih dana veliku pažnju izazvao je reality show program Farma, u kome je bilo vrijeđanja na nacionalnoj i vjerskoj osnovi, fizičkog obračuna, te prijetnji ubistvom. Pokrenuta je i online peticija, a odluka o eventualnim mjerema očekuje se uskoro.

Nemile scene, psovke, provokativne riječi, vrijeđanje na nacionalnoj i vjerskoj osnovi pokrenule su lavinu kritika u Bosni i Hercegovini. Najoštriji su bili u Demokratskom omladinskom pokretu koji su pokrenuli peticiju za ukidanje reality show programa Farma. 

"Mi tražimo da se u ovakvom demokratskom društvu poduzmu određene radnje, odnosno da se određene stvari stave pod kontrolu, da se poduzmu određene sankcije kada stvari izmaknu kontroli", izjavila je Dajana Đanko iz Demokratskog omladinskog pokreta.

A hoće li biti sankcija odlučit će Vijeće Regulatorne agencije za komunikacije BiH. Odluka se očekuje nakon 6. decembra.

"Prijedlog je da se reality programi emituju od 24 sata do 6 sati ujutro. Da li će taj kodeks biti usvojen, to sada ne možemo reći. Stiglo je nekoliko komentara i mi ćemo njih razmotriti", kazala je Amela Odobašić, glasnogovornica RAK-a.

Razmatrali su u RAK-u i gostovanje radikala Vojislava Šešelja na Farmi, na šta su se žalili građani, te je odlučeno kako u tom slučaju nije bilo kršenja kodeksa. No, sama činjenica da se građani žale, ukazuju na činjenicu da i gledaju tu vrstu programa, pa tako možemo čuti i sljedeći komentar: "Uživamo i gledamo. Nismo za ukidanje ovog programa, neka se narod zabavlja".

*Upozorenje - u prilogu koji slijedi ćete vidjeti neke od navedenih neprimjerenih scena.

N1

/ Sažetak