Travnik: Završeni protesti studenata
Datum objave: 22. 10. 2015 - 14:14

Travnik: Završeni protesti studenata

Nakon što je Vlada SBŽ-a poručila kako nema novca za povećanje subvencija za smještaj u studentskim domovima, prosvjedi studenata su završeni, a nastavak studentskog bunta je najavljen za idući tjedan.

- Mi nećemo odustati od borbe, a vidjet ćemo koji će to načini biti i koje ćemo korake poduzeti - kazao je jedan od organizatora prosvjeda, student Samir Beharić.

Studenti su danas tražili da njihove mjesečne subvencije budu uvećane sa 189 KM na 219 KM, s obzirom na poskupljenje smještaja u studentskim domovima.

Predstavnici Vlade SBŽ-a tvrde kako novca za to nema, te da bi povećanje subvencija značilo umanjenje broja studenata čiji smještaj u studentskim domovima Vlada financira.

Premijer SBŽ-a Tahir Lendo kazao je kako je proračun u deficitu i da subvencioniranje smještaja studenata u studentskim domovima nije zakonska obveza Vlade nego njezina dobra volja, te da su ugroženiji oni studenti koji sami moraju plaćati privatni smještaj.

Demonstranti okupljeni u Travniku upozorili su kako su diskriminirani u odnosu na ostale studente u domovima u Federaciji BiH te da im nije jasno kako vlade pojedinih županija mogu podnijeti povećanje subvencija, dok SBŽ to ne može.

/ Sažetak