Ljajić: Ekonomija treba neutralisati prepreke za politiku
Datum objave: 20. 10. 2015 - 13:05

Ljajić: Ekonomija treba neutralisati prepreke za politiku

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Rasim Ljajić istakao je danas u Sarajevu da ekonomija treba stvoriti preduvjete za rješavanje teških, osjetljivih i bolnih pitanja iz politike i prošlosti Bosne i Hercegovine, Srbije i Turske.

Srbijanski ministar je u uvodnom obraćanju povodom Trilateralnog poslovnog foruma - Bosna i Hercegovina - Srbija - Turska, koji je organizirala Vanjskotrgovinska komora BiH (VTKBiH),  podsjetio da je poznato da postoje dobri odnosi tih triju zemalja, da imaju bogate potencijale, ali da je sada neophodno graditi mnogo bolje ekonomske odnose.

Ljajić  je podsjetio da je već poznato da postoje dobri odnosi BiH, Turske i Srbije, te da sve zemlje imaju bogate potencijale, ali da je sada neophodno graditi mnogo bolje ekonomske odnose.

Smatra da je to moguće i da je to jedini put, jer ranija politika nije uspjela da riješi probleme iz prošlosti, stoga sada trebamo probati da ekonomijom neutrališemo prepreke za politiku.

Također,  potrebno je iskoristiti ovaj forum kao pokušaj da sve tri zemlje udruže svoje potencijale, jer, dodao je, i BiH i Srbiji je u interesu da bude u društvu s Turskom čija je ekonomija 17. najrazvijenija u svijetu, i 6. u Evropi.

Mišljenja je da prvi put ova trilaterala dobija takav značaj da mnoge druge zemlje regije žele da se priključe, jer vide da su BiH, Srbija i Turska odlučne da to bude nešto što je trajno, operativno i praktično i da ima konkretne rezultate.

Izrazio je nadu da će sve tri zemlje ispuniti misiju koja nalaže povezivanje poslovnih ljudi, privrednih komora, povećanje ukupne robne razmjene BiH, Srbije i Turske i investicija.

Dodao je da je optimist o tim pitanjima, i da ovaj forum predstavlja veliku šansu za sve, ali da, međutim, ne treba očekivati da će svi problemi biti riješeni.

/ Sažetak