Dnevnice u BIH do osam puta više nego u Srbiji
Datum objave: 17. 10. 2015 - 13:24

Dnevnice u BIH do osam puta više nego u Srbiji

Iako su na prijedlog Ministarstva finansija i trezora BiH sredinom 2012. godine napravljeni duboki finansijski rezovi u državnim institucijama, čime su ostvarene uštede od oko 55 miliona KM godišnje, u ovom trenutku nije poznato namjeravaju li institucije države, uprkos teškoj socio-ekonomskoj situaciji, dodatno zategnuti budžetski kaiš.

Naime, Vlada Srbije, koja je u približno teškoj situacija kao i BiH, nedavno je dodatno skresala budžetske troškove, ovoga puta dnevnice za putovanja državnih službenika i zvaničnika, i to na "smiješne" cifre (15 KM za inostranstvo i manje od oko tri KM unutar Srbije).

U pokušaju smanjenja ogromnih troškova koji nastaju enormnim brojem putovanja unutar i van zemlje, Vlada Srbije će ostvariti više stotina miliona dinara uštede godišnje, makar će ovaj potez premijera Aleksandra Vučića mnogi nazvati populizmom.

Za razliku od Srbije, u institucijama BiH dnevnice su određene 2012. godine i one su takve i danas, što je potvrdila i Nataša Krsman, portparol Ministarstva finansija.

"Već su, 2012. godine, smanjene osnovice na plate, te naknade za topli obrok i odvojeni život, regres, kao i dnevnice u BiH i inostranstvu, čime su ostvarene uštede od 55 miliona na godišnjem nivou. Dnevnice u BiH smanjene su tada za 50 odsto i umjesto 50 KM, one danas iznose 25 KM, dok su dnevnice u inostranstvu smanjene za 10 odsto", ističe ona.

U međuvremenu, budžet institucija BiH nije se povećavao, pa, kako navodi Krsmanova, nije bilo ni prostora za eventualno povećanje troškova za dnevnice, dok su uštede ostvarene i usvajanjem novih pravilnika o korištenju službenih telefona, vozila i reprezentacije.

"Nacrt budžeta za 2016. godinu je u završnoj fazi, a kao što je poznato, Globalnim fiskalnim okvirom predviđeno je da će ostati na istom nivou i iduće godine, odnosno 950 miliona KM za finansiranje institucija BiH, od čega je planirano 750 miliona KM prihoda sa jedinstvenog računa kao i prethodnih godina", zaključuje Krsmanova.

Interesantno, ali dnevnice za inostranstvo određene su prema međunarodnim normama, a u slučaju putovanja bh. službenika i zvaničnika iznose od 59 KM, koliko košta daleko najniža dnevnica za Laos, pa do 152 KM, koliko je za put u Norvešku. Većina dnevnica kreće se u rasponu od 105 do 130 KM, u zavisnosti od države u koju se putuje.

Jednostavnom matematičkom računicom, iako su ekonomije, ali i prosječne plaće otprilike na istom nivou u BiH i Srbiji, dnevnice za državne službenike i zvaničnike institucija BiH u ovom trenutku su dva do pet puta više za putovanja u inostranstvo, a oko osam puta više za putovanja unutar zemlje.

Ivica Ćavar, projekt menadžer Centara civilnih inicijativa (CCI), koji godinama prati rad državnih institucija, kaže kako ipak treba sačekati konačno rješnje "budući da je Vijeće ministara od parlamenta BiH dobilo zadatak da predloži sveobuhvatan zakon koji bi tretirao i ova pitanja".

"I ne samo to, već i pitanje 'bijelog hljeba', rada raznih komisija, upravnih i nadzornih odbora itd. Uvjeren sam da će Vijeće ministara imati u vidu kresanje u svim segmentima u institucijama zbog situacije u kojoj je BiH", zaključuje Ćavar.

(NEZAVISNE)

/ Sažetak